Un eveniment medical important are loc, în acest sfârșit de săptămână, la Timișoara. Zeci de specialiști din țară, dar și din străinătate, participă la Zilele Spitalului Première. Acțiunea se desfășoară în perioada 20 – 22 septembrie, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, fiind abordate teme de mare interes din medicina modernă.
Astfel, în cadrul evenimentului are loc conferința medicală „Concepte moderne în Endometrioză și Chirurgie Ginecologică, Medicină Fetală și Infertilitate”, ajunsă la ediția cu numărul cinci. Potrivit organizatorilor, specialiști de top din Statele Unite ale Americii, Germania, Austria, Italia și Franța sunt prezenți în capitala Banatului.
„Evenimentul are cel puțin două conotații importante, una educativă, sunt foarte mulți tineri care vor afla informații de la personalități mondiale, și latura de schimb de experiență interdisciplinară pentru a înțelege de ce trebuie să lucrăm instituțional. Aici, la Timișoara, se află singurul Centru de excelență în tratarea endometriozei din această regiune. Noi putem influența educația, noi putem stimula comunitatea noastră medicală să se instruiască, să oferim pârghiile prin care să se educe. De dimineață au avut loc operații în direct care au fost comentate de specialiști, cred că doar așa putem cu toții progresa”, a explicat Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, din București.
De asemenea, Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie și cofondator al Spitalului Première, a declarat că la Timișoara se discută despre teme importante din aceste domenii, timp de trei zile.
„Astăzi are loc conferința de endometrioză, iar următoarele zile sunt dedicate unor cursuri și sesiuni foarte interesante.
Mâine se discută despre obstetrică-patologie, amedicină fetală și reproducere umană asistată. De asemenea, are loc și o conferință a pacientelor, organizată de Asociația Eu și Endometrioza”, a precizat medicul Voicu Simedrea.
Totodată, în cadrul evenimentului Zilele Spitalului Première este organizată și o conferință care implică specialiști de talie internațională, care împărtășesc din cunoștințele lor în artroscopie la genunchi și artroplastie primară chirurgilor care doresc să efectueze sau efectuează operații la nivelul genunchiului cu asistență și sunt dornici să devină specialiști independenți.
„Zilele Spitalului Première este un eveniment organizat pentru prima oară, în condițiile în care unitatea medicală a devenit, în urmă cu trei ani, din spital de obstetrică-ginecologie într-unul cu mai multe specialități medicale. Astfel, am făcut o acțiune multidisciplinară, cu o parte dedicată ginecologiei și obstetricii și o parte dedicată ortopediei și chirurgiei genunchiului. Dacă ne referim la ortopedie, avem în cadrul manifestării o parte de prezentări, este vorba de cursuri efectuate de lectori din mai multe țări. De asemenea, la Universitatea de Medicină din Timișoara realizăm un curs de artrostropie, unde participanții pot lucra pe mulaje și specimene. Lucrăm pe genunchi de vițel sau vacă, care au posibilitatea de a simula ceea ce faci într-o operație pe om”, a declarat medicul Radu Prejbeanu, coordonatorul Departamentului de Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Première.