Elevi din Timișoara, remarcați de Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare de la...

Elevi din Timișoara, remarcați de Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare de la Geneva

0
DISTRIBUIȚI

Se împlinesc în această toamnă trei ani de când Inspectoratul Şcolar Timiş şi Universitatea de Vest au avut iniţiativa înfiinţării unui centru de pregătire numit „Hai la Olimpiadă” – Fizică, destinat elevilor cu performanţe la această disciplină.

Pregătire pentru olimpici

Elevilor dotaţi li s-au asigurat activităţi desfăşurate la centru la un nivel de pregătire care să le permită adjudecarea locurilor fruntaşe la olimpiade. La aceste activităţi, coordonate de conf. univ. dr. Paul Barvinschi, care se desfăşoară la facultatea de fizică şi la Experimentarium-ul din Timişoara, participă elevi din învăţământul preuniversitar timişorean, apoi şi din Lugoj, în urma unei selecţii făcute pe baza unor teste de aptitudine. Pregătirea teoretică şi practică a acestora este asigurată de mai mulţi profesori din învăţământul preuniversitar şi de cadre universitare iar numărul participanţilor a crescut constant, ajungând în acest an la 173 de elevi.

În anul şcolar trecut, la faza judeţeană a olimpiadei de fizică, elevii pregătiţi la acest centru au obţinut 15 premii şi 13 menţiuni din totalul celor 19 premii şi 33 de menţiuni acordate, iar nouă din cei 11 elevi din Timiş calificaţi la faza naţională a olimpiadei, au participat la activităţile centrului şi au obţinut un loc I şi o medalie de aur, o medalie de argint, patru medalii de bronz şi două diplome de onoare.

Rezultate similare au fost obţinute şi în acest an şcolar: 13 premii şi 17 menţiuni din cele 19 premii şi 36 de menţiuni, iar zece din cei 13 elevi calificaţi la faza naţională, care au făcut pregătire la centru, au fost răsplătiţi cu un loc I şi o medalie de aur, trei menţiuni şi o medalie de argint, una de bronz şi două diplome de onoare. Activitatea centrului este susţinută de Fundaţia E-mag, în parteneriat cu BCR, iar elevii se pot înscrie la pregătirile din cadrul centrului pe pagina pusă la dispoziţie de fundaţie.

Proiect pentru Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare de la Geneva

Echipa „Das Kosmische Lenau – quintet” alcătuită din cinci elevi de clasa a XI-a de la liceul „Nikolaus Lenau” – Beatrix Ariane Hermann, Astrid-Otilia Kataro, Ahmadi-Khoie Aryan, Friedrich Andreas Krauss şi Christian Goldiş – s-a format la activităţile centrului finanţat de E-mag şi a fost pregătită de dr. Sandu Golcea, profesor la colegiul „C.D. Loga” şi de conf. dr. Gavrilă Paul de la Universitatea de Vest.

La competiţia oficială deschisă elevilor de liceu din întreaga lume „Beamline for Schools” (BL4S), organizată la Geneva de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare), echipa a propus un experiment ştiinţific care se realizează folosind acceleratoare de particule, utilizate pentru a investiga structura materiei.

Diplome de apreciere pentru elevii timişoreni

Din cele 900 de proiecte trimise, doar un experiment este declarat câştigător şi autorii lor sunt chemaţi, în acest an, la un centru naţional de cercetare din Hamburg. Elevii timişoreni s-au calificat printre primii, iar calitatea proiectului lor a fost recunoscută prin acordarea unor diplome de apreciere, care le-au fost înmânate oficial ieri după-amiază.


Propunerea lor, „In Search of the Delta Resonance”, are ca scop reproducerea procesul cosmic descris de GZK (limita Greisen-Zatsepin-Kuzmin), o limită teoretică superioară a energiei protonilor din razele cosmice care călătoresc din alte galaxii prin mediul intergalactic către galaxia noastră.

Prin acest experiment de împrăştiere inelastică, în care energia înaltă este transferată prin fotonul virtual către ţintă, care este protonul staţionar, se reproduce cumva interacţiunea dintre un proton cu energie mare şi un foton CBR (Cosmic Microwave Background Radiation – o slabă strălucire de lumină care umple universul, căzând pe Pământ din toate direcţiile cu o intensitate aproape uniformă). În experimentul propus, elevii doreau să afle dacă energiile particulelor detectate prezintă orice semn de rezonanţă la o anume energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.