România văzută prin ochii unui călător francez: „Am întâlnit oameni minunaţi, peisaje...

România văzută prin ochii unui călător francez: „Am întâlnit oameni minunaţi, peisaje care să mă inspire, tradiţii care trebuie păstrate”

0
DISTRIBUIȚI

În cei câţiva ani de când locuieşte în România, cineastul Grégory Rateau a străbătut întreaga ţară, de la Bucureşti până în sate izolate, din pădurile munţilor Carpaţi până pe malurile Deltei Dunării, iar impresiile sale au fost aşternute e hârtie, dând naştere volumului „Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez”, care va fi lansat la Timişoara, la invitaţia Institutului Francez, marţi, 19 noiembrie, or 18.30, la librăria „Două Bufniţe”. Volumul, apărut în limba română la editura Polirom în traducerea lui Nicolae Constantinescu, va fi prezentat de autor şi de Manu Anghelescu, o francofonă pasionată de călătorii şi de scris.

Grégory Rateau a predat arte vizuale şi a organizat un cineclub în mai multe cinematografe din Paris iar pentru filmele sale îi place să călătorească în ţări precum Maroc, Algeria, Liban sau Nepal, excursiile şi aventura numărându-se printre pasiunile sale. În urmă cu cinci ani a hotărât să se stabilească în România, unde este redactorul-şef al publicaţiei Lepetitjournal.com din Bucureşti şi colaborator la Radio România Internaţional. O bună parte din timpul său este dedicată scrisului, în Bucureşti sau în casa lui de la ţară.

Cum România este o ţară prea puţin cunoscută în străinătate, ignorată de obicei, chiar dispreţuită de unii, cei mai mulţi auzind doar de mitul vampirului din Transilvania ori de câteva generalităţi despre folclor, iar prejudecăţile sunt cele care conturează părerile despre România, Grégory Rateau, a avut curiozitatea să vadă cu ochii lui această ţară. „Am vrut să mă pierd într-un spaţiu necunoscut şi am sfârşit prin a întâlni oameni minunaţi, peisaje care să mă inspire, tradiţii care trebuie păstrate, atât cât mai sunt.


Am vrut ca cei despre care am scris să poată în sfârşit să se recunoască aşa cum îi vedeam eu, în frumoasa lor complexitate. Am dorit ca şi românii, nu numai publicul francofon, să nu mai aibă nici cea mai mică scuză în a nu-şi şti ţara şi să şi-o privească prin ochii unui «hoinar» care a regăsit în aceste locuri sensul a ceea ce se numeşte încântare” a mărturisit autorul cărţii într-un interviu apărut în „Suplimentul de cultură”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.