Cea mai populară trupă maghiară de rock din Transilvania, Metropol, a lansat...

Cea mai populară trupă maghiară de rock din Transilvania, Metropol, a lansat un DVD aniversar

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul anului trecut, cea mai populară trupă maghiară de rock a tuturor timpurilor din Transilvania, Metropol, a lansat DVD-ul Metropol Group: 50 de ani pe scenele rock ale Transilvaniei, ce prezintă istoria formaţiei prin documentare şi concerte.

„Înainte de schimbarea de regim, începând cu sfârşitul anilor 1960, în zonele locuite de maghiari din afara graniţelor Ungariei, în Transilvania s-a putut forma o scenă de muzică uşoară de sine stătătoare, cu trupe, cluburi, posturi radio. Acest lucru s-a întâmplat datorită câtorva oameni devotaţi, fanatici, care au creat o reţea. În acest context, în 1968 s-a înfiinţat la Oradea Metropol”, a spus László Kovács, directorul casei de discuri Moiras Records, care a produs DVD-ul.

Metropol Group a devenit cea mai populară trupă maghiară transilvăneană de rock a anilor ’70, generaţii au crescut pe ritmurile lor hard rock, nu doar în Transilvania, ci în toată România. Trupa a creat un sunet hard rock independent, plin de caracter, mai domol decât stilul trupelor din Ungaria (P. Mobil, Piramis), cu accente de country. O parte însemnată a versurilor a fost tradusă şi în limba română şi au avut un succes important şi în Bucureşti. Primul lor album, Égig érhetne az ének (Sunetul în zbor) apare în 1978, urmat de alte trei, până în 1987, când se încheie perioada activă a trupei.

„Vorbim despre cea mai întunecată eră a dictaturii ceauşiste, atunci circumstanţele au făcut deja imposibilă existenţa unei trupe maghiare de rock în România.


Alimentarea căminelor culturale cu curent electric era sporadică, nu exista benzină, hotelurile nu erau încălzite, nu existau condiţiile de bază pentru susţinerea concertelor, motiv pentru care Metropol s-a destrămat”, mai precizează casa de discuri.

Membrii trupei Metropol Group s-au stabilit în Europa de Vest şi în Ungaria, reunindu-se la Budapesta, la începutul anilor 90 şi activează şi de atunci, cu o frecvenţă mai mare sau mai mică, susţinând concerte în Ungaria şi România, iar discurile lor continuă să fie vândute. Sub egida Moiras au apărut două discuri vinil şi un CD al Metropol. Dintre membrii iniţiali, Csaba Elekes, Béla Ráduly şi László Trifán au trecut în nefiinţă, iar dintre membrii fondatori doar Attila Virányi (chitară bass, voce) mai cântă în Metropol. El este şi liderul trupei, activând şi ca inginer de sunet la elaborarea DVD-ului. Alături de el, membri trupei sunt acum András Orbán (chitară, voce), Ferenc Szász (chitară, voce), József Dobos (chitară, voce), precum şi József Trendler (tobe).

Filmele care apar pe DVD prezintă activitatea trupei, definită şi ca fenomenul Metropol, din mai multe perspective; ultimul episod este o selecţie de imagini din concertul aniversar de 50 de ani susţinut anul trecut la Budapesta, la clubul Muzikum. Realizatorii filmelor sunt Ildikó Gödri, Zoltán Boros, Zoltán Villányi şi Attila Virányi.

În luna mai a anului 2018 legendara formație a susținut un concert memorabil în cadrul Zilelor Maghiare Bănățene, la Reflektor Venue, în cadrul căruia spectatorii au fost martorii unui recital plin de șarm, condimentat cu multe povești și câteva dintre hiturile formației care a susținut primul ei concert în luna noiembrie a anului 1968, la Oradea. Evenimentul a fost inclus în seria de concerte care au marcat 50 de ani de existență a formației. Fragmente in concertul susținut în Timișoara cu acea ocazie se regăsesc și pe albumul Permanent Standby – 50th Anniversary Live Edition, materialul discografic conținând înregistrări din cadrul concertelor susținute la Budapesta, Timișoara, Oradea și Târgu Mureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.