Cele mai îndrăgite zone de relaxare din Banat, promovate de artiști

Cele mai îndrăgite zone de relaxare din Banat, promovate de artiști

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-420899352">

În Munții Banatului, la o altitudine nu prea mare de la poalele Munților Semenic, într-o zonă cu peisaje spectaculoase, printre cele mai frumoase din județul Caraș-Severin, s-au înființat mai multe așezări care astăzi se numără printre destinațiile turistice preferate ale bănățenilor, un mic paradis, atât în timpul verii, cât și iarna.

Văliug s-a întemeiat pe valea Bârzavei, între păduri de brazi și molizi, iar Crivaia, care aparține de Văliug și este cuprinsă între lacurile de acumulare Trei Ape, Gozna și Secu, se află printre locurile alese de bănățeni pentru agrement, drumeții montane sau sporturi extreme.

Locuri de vacanță îndrăgite de bănățeni

Comuna numită astăzi Văliug a fost întemeiată la sfârșitul secolului al XVIII-lea cu tăietori de lemne aduși din regiuni ale Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană și a fost numită Franzdorf. Lemnul era trimis la Reșița, la fabricile metalurgice, iar așezarea a devenit foarte prosperă. După plecarea locuitorilor germani, multe din casele acestora au fost cumpărate de locuitori din orașele bănățene care au dorit să aibă o casă de vacanță nu departe de reședința lor, pentru a se bucura cât mai mult și cât mai des de frumusețea naturii. O parte din foștii proprietari și-au păstrat, la rândul lor, casele, și revin cu plăcere în localitatea natală, de câte ori au prilejul.

Crivaia este, la rândul ei, o stațiune balneoclimaterică aflată la o altitudine de 650 de metri, unde turiștii pot profita nu numai de liniște și frumusețea peisajelor, ci și de aerul recomandat pentru tratarea nevrozelor astenice ori a unor afecțiuni respiratorii. Împrejurimile sunt pline de locuri care de care mai atrăgătoare din Parcul Național Semenic, precum rezervația naturală Izvoarele Nerei, rezervația paleontologică de la Soceni, cu resturi fosile de schelete vertebrate și nevertebrate depozitate în roci sedimentare, punctele fosilifere de la Apadia, Delinești, Petroșnița, Târnova, adevărate monumente al naturii, sau lacurile din Crivaia și Văliug.

O promovare artistică a așezărilor de la poalele Semenicului

Cu toate că stațiunea Văliug-Crivaia este una din cele mai cunoscute din Munții Banatului și atrage tot mai mulți vizitatori, fie pentru un sfârșit de săptămână, fie pentru perioade mai lungi, se încearcă susținerea turismului prin diverse mijloace, din cele mai plăcute. Din dorința de a populariza pe o scară cât mai largă oferta turistică din acest minunat colț al Banatului montan, timp de o săptămână, din 15 până în 21 martie, o pensiune din Văliug va găzdui tabăra de creație artistică și documentare Văliug-Crivaia, la care vor participa zece artiști plastici din mai multe țări europene.

Prin acest proiect se dorește o promovare inedită a zonei, prin lucrări care să pună în valoare cât mai sugestiv fermecătorul potențial turistic al acesteia. Artiștii vor lucra cu diferite tehnici – tempera, guașe, ulei, fotografie sau tehnici mixte – iar lucrările realizate în această tabără vor fi expuse, într-o primă etapă, la Reșița, iar în 16 aprilie, ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci și totodată Ziua Internațională a Artei, va ajunge la Timișoara.

Surse foto: wikipedia.org, Facebook, romaniaturism.ro, romanianresorts.ro, mapio.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.