Medicul timișorean Dorel Săndesc, despre epidemia de coronavirus: „Suntem în război, iar...

Medicul timișorean Dorel Săndesc, despre epidemia de coronavirus: „Suntem în război, iar în secțiile de Terapie Intensivă se va da bătălia finală pentru viață”

0
DISTRIBUIȚI

Românii au început să se mobilizeze pe rețelele de socializare cu scopul de a sprijini și secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din țară. Asta în condițiile în care cele mai grave cazuri de coronavirus vor fi tratate în cadrul unor astfel de secții. Prin urmare, pe lângă personalul medical necesar, este nevoie și de echipamente, pentru ca acești pacienți să poată avea o șansă la viață.

În acest sens, recent, Societatea Română de ATI, condusă de medicul timișorean Dorel Săndesc, și Asociația pentru ATI „A. Mogoșeanu” din Timișoara, au lansat o campanie de strângere de fonduri intitulată „România are nevoie de Terapie Intensivă”. Toți banii adunați vor fi folosiți cu scopul achiziționării de aparatură medicală.

„România are nevoie de terapie intensivă! Terapia intensivă are nevoie de ajutorul tău! O pandemie de solidaritate poate învinge pandemia de coronavirus! Suntem în război. Și în Secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) se va da bătălia finală pentru viață ! Fiți alături de razboinicii din ATI, fiți alături de semenii noștri”, a scris Dorel Săndesc, pe pagina sa de Facebook, îndemnând oamenii să doneze.

Medicul timișorean ne-a declarat că Societatea Română de ATI, pe care o conduce, a acționat încă de la început pentru pregătirea secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă pentru această epidemie de coronavirus. Astfel, au fost promovate mai multe acțiuni și programe la Ministerul Sănătății.

„Am inițiat alocarea din fondurile de rezervă ale guvernului a unei sume suplimentare de 350 de milioane de lei pentru programele de acțiuni prioritare, care finanțează îngrijirea pacienților gravi.


Am propus și s-a aprobat, ca și prima măsură, să putem angaja, la nevoie, medici suplimentari prin procedură rapidă. Am propus un plan al spitalelor, care s-a aprobat, astfel că în fiecare zonă, regiune au avut loc întâlniri și s-a stabilit cum se golesc întâi spitalul de boli infecțioase și Secțiile ATI de pacienții care nu au coronavirus pentru a fi primiți cei cu coronavirus. Ce se va întâmpla când spitalul va fi plin. Am identificat la nivelul spitalelor care au secții ATI zone unde pot fi tratați pacienții cu coronavirus, separate de ceilalți pacienți. La Spitalul Județean Timișoara, aceste spații identificate se află în cadrul Clinicii de Ortopedie, la etajul 1, și pe aripa mică a etajului doi din clădirea principală, în continuarea secției ATI, acolo unde ne vom extinde dacă numărul pacienților va fi foarte mare”, a explicat Dorel Săndesc.

De asemenea, medicul timișorean a precizat că a fost trimisă Ministerului Sănătății o evaluare a necesarului de echipamente. Potrivit unei statistici realizate de Societatea Română de ATI, la nivel național ar fi 2.563 de paturi funcționale, dintre care 1.292 nu au ventilatoare și alte echipamente necesare.

„Am făcut o evaluare a necesarului și am trimis-o Ministerului Sănătății, solicitând achiziționarea de urgență a echipamentelor. De asemenea, am realizat ghiduri inspirate din recomandările instituțiilor internaționale și le-am pus atât pe site-ul societății cât și le-am trimis Ministerului Sănătății”, a detaliat Dorel Săndesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.