Și Ordinul Arhitecților cere oprirea lucrărilor la trotuarul din fața Palatului Dicasterial...

Și Ordinul Arhitecților cere oprirea lucrărilor la trotuarul din fața Palatului Dicasterial din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

dale trotuar

Filiala teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România a luat atitudine față de recentele tentative de amenajare a trotuarelor inițiate de primărie în dreptul palatului Dicasterial, construit între anii 1855 și 1860 în stilul renașterii florentine și clasat ca monument istoric.

Cu toate că orice intervenție în spațiul public trebuie să respecte legislația în vigoare, mai ales când acestea se fac în zona monumentelor istorice, unde trebuie respectată ambianța urbanistică generală, primăria face o nouă demonstrație de nerespectare a legii și a propriului Plan Urbanistic General al Municipiului Timișoara, cu prevederi foarte clare pentru trotuarele din zonele protejate.

„Conform discuțiilor cu reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Timiș, lucrarea nu a îndeplinit toate demersurile legale pentru a fi finalizată și prin urmare soluția care se execută acum nu a primit avizul final din partea DJC Timiș” spun reprezentanții arhitecților, indicând și articolele de lege care nu au fost respectate.

Legea 422/2001, Capitolul III, Intervenții asupra monumentelor istorice:

Articolul 23

Intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

(2) În sensul prezentei legi, intervențiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice sunt:

(…)

  1. f) amenajări de căi de acces, pietonale și carosabile, utilități anexe, indicatoare, inclusiv în zonele de protecție a monumentelor istorice”.

DJC Timiș a avizat realizarea trotuarelor din zona palatului Dicasterial cu următoarele condiții:

„În faza următoare de proiectare (P.Th/D.D.E), în urma posibilităţilor aprofundării studierii fundaţiilor/demisol existente ale clădirilor direct afectate de lucrările propuse se va completa documentaţia cu:

-detaliere soluţie racord trotuar-imobil/stratificație/soluţie pardoseli permeabile/dren, pentru fiecare imobil în parte aflat în zona direct afectată.


În stabilirea detaliilor se va ţine cont de problemele privind reducerea umidităţii din fondul construit şi se vor subordona ambianţei urbanistice generale.

Se vor respecta prevederile PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA–REGULAMENT LOCAL DE URBANISM Cap. 4.B.III.5. Spaţii publice, Străzi aliniat 4) şi 5) şi Trotuare aliniat 6), 7):

4) Finisajele (îmbrăcămintea) străzii şi a trotuarului vor fi abordate cu aceeaşi atenţie ca şi faţadele clădirilor. Ele vor fi tratate, în măsura posibilităţilor, cu tehnologii reversibile (desfacere fără distrugerea materialelor ) pentru a asigura o întreţinere uşoară a instalaţiilor pozate în infrastructură.

5) Proiectele de drumuri, parcări, secţiunile transversale ce privesc îmbrăcămintea drumurilor şi a trotuarelor realizate de ateliere de specialitate vor fi avizate de organismele de specialitate ale Ministerului Culturii. Acestea vor ţine cont de problemele privind reducerea umidităţii din fondul construit şi se vor subordona ambianţei urbanistice generale.

Trotuare

6) Se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj in Z.P (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, plăci mozaicate etc.). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare. In zona centrală se încurajează folosirea pietrei naturale cu condiția ca trotuarele să aibă proprietăți antiderapante

7) Se va studia aspectul tratării diferenţiate a trotuarelor in funcţie de gradul de reprezentabilitate al zonei, confortul pietonilor, frecvenţa circulaţiei sau pentru marcarea diferitelor funcţiuni (ex. staţii pentru transportul in comun,locuri de odihnă etc.).

În îmbrăcămintea trotuarului se va putea marca parcelarul existent prin aşezarea diferită a pietrelor in zona despărţitoare dintre două clădiri. Detaliile vor fi relaţionate cu burlanele de scurgere a apei pluviale”.

Totodată, arhitecții timișoreni iau în considerare și prevederile internaționale privind principiile de conservare și restaurare a monumentelor istorice (Carta de la Atena 1931 și Carta de la Veneția 1964) și regulile ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) și cer sistarea lucrărilor, respectarea strictă a legislației privind intervențiile în zonele protejate și obținerea tuturor avizelor necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.