Valul de migranți plecat din Turcia ar putea aduce noi viruși în...

Valul de migranți plecat din Turcia ar putea aduce noi viruși în România: ”Există întotdeauna risc epidemiologic major”

0
DISTRIBUIȚI

Situație critică la granița dintre Turcia și Uniunea Europeană. După ce Ankara a decis să le permită migranților să plece înspre Europa, zeci de mii de persoane, în special din Siria, se află la frontierele Turciei cu Grecia și Bulgaria.

În plină stare de alertă din pricina coronavirusului, miile de persoane care s-ar putea să intre pe teritoriul Uniunii Europene ar putea avea și repercursiuni epidemiologice grave. „Se știe că Iranul și Sirian au cele mai multe cazuri de coronavirus din țările aflate în zona respectivă care pot, într-adevăr, să fie transportate și în alte țări, dacă există migrații masive de populație. În cazuri de genul, există întotdeauna risc epidemiologic major”, a explicat Virgil Musta, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Există riscul ca refugiații veniți din zona Orientului Mijlociu, care reușesc să pătrundă pe teritoriul Uniunii Europene, să aducă cu ei, la „pachet”, viruși noi, cu care organismele persoanelor de pe alte teritorii nu sunt învățate să lupte.


„În țările despre care vă spuneam (Siria și Iran – n.r.) există și alte patologii, pe care noi nu le avem și le putem lua. E greu să îi vaccinezi. Ei nu au unde să se spele. Pot transmite holeră, salmoneloze, asta doar ca patologie, ca mecanism de tract digestiv. Pot veni cu o serie de microbi, iar la noi organismul nu are imunitate, pentru că virusul nu a circulat. Când te prinde descoperit, nu ai imunitatea formată și îl poți contacta”, a atras atenția doctorul Virgil Musta, specialist în boli infecțioase.

Dacă valurile de migranți nu vor fi stopate, soluția vine de la specialiștii epidemiologi. „Trebuie să analizeze și să fie pregătiți dacă acești oameni vor veni. Când a fost un prim val de migrare am avut primul proiect de colaborare cu autoritățile din Serbia, pentru că pe acolo veneau mulți migranți. Ne împărtășeam fiecare expertiza”, a spus doctorul de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Probleme, atrage atenția doctorul Musta, ar putea să vină nu doar din sud, dar și din nord, dinspre Ucraina, o țară afectată de conflicte militare, în care sănătatea este dezorganizată. „În ultimii doi ani ucrainienii au avut alertă epidemiologică de poliomielita care, dacă întâlnește organisme nevaccinate, face dezastru în populația română”, a mai spus doctorul Virgil Musta, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.