Dezastru natural în Timiș și Hunedoara. Au ars sute de hectare de...

Dezastru natural în Timiș și Hunedoara. Au ars sute de hectare de pădure, iar incendiile încă nu sunt stinse FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Sursă foto: ISU Hunedoara
Sursă foto: ISU Hunedoara

Incendii de pădure devastatoare în județul Hunedoara, care s-au extins și în pădurile din Timiș, aflate la granița dintre cele două județe. De mai multe zile au ars sute de hectare de pădure și vegetație, a fost afectat coronamentul copacilor. Toate astea în ciuda intervenției atât aeriene, cu elicoptere, cât de la nivelul solului, acolo unde au fost sute de persoane mobilizate.

„Ard pădurile în județul Hunedoara”, acesta este mesajul celor de la Inspectoratul pentru Situații de urgență Hunedoara. Peste 200 de hectare de litieră de pădure și 15 hectare de vegetație uscată au fost afectate. Inclusiv coronamentul pădurii.

La nivelul solului au intervenit peste 200 de pompieri, lucrători silvici și voluntari. Din aer, intervenția a fost susținută de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație care a acționat cu sistemul de stingere bambi bucket – capacitate de 3.ooo de litri.
Cea mai afectată zonă a fost în apropiere localității Lăpugiu de Jos, unde 75 de hectare de fond forestier a fost pârjolit. În anumite zone s-a intervenit și cu mașini de teren, întrucât accesul era foarte greu de realizat.

Incendii încă active

Incendiile de litieră din pădurile din Lăpugiu de Sus și Sibișel sunt active și astăzi. 19 pompieri ai Secției Ilia, sprijiniți de elicopterul IGAv dislocat pentru această misiune de la unitatea din Iași, intervin pentru stingerea arderii din Lăpugiu de Sus, în timp ce peste 30 de pompieri, pădurari și voluntari, membri ai organizației off road, acționează la Sibișel.

Reprezentanții ISU Hunedoara spun că „cel mai probabil incendiile de litieră de pădure și vegetație uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor”. De altfel, au fost întocmite și dosare penale, pe numele unui bărbat de 67 de ani și a unei femei de 54 de ani din Sibișel, cercetați pentru infracțiuni de distrugere prin incendiere din culpă. Prejudiciul urmează să fie stabilit de proprietarul pădurii, Ocolul Silvic Geoagiu.

Nici în Timiș focul nu a fost stins încă

În pădurile din Timiș intervențiile pentru stingerea incendiului continuă și astăzi.


Pompierii timișeni sunt sprijiniți de un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Astăzi au fost identificate 4 focare și se acționează pentru limitarea și stingerea acestora prin acțiuni terestre, dar și din aer.
Pe timpul nopții, echipajele de intervenție s-au retras la bază, deoarece terenul accident nu a permis desfășurarea intervenției și pe întuneric. Dimineață, forțele s-au deplasat din nou la locul intervenției și acționează continuu pentru lichidarea incendiului.

Este deja a treia zi de luptă cu flăcările. Deși pompierii au reușit să limiteze focarele identificate luni, terenul foarte uscat și vântul care își schimbă direcția, facilitează extinderea incendiului.

Fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor riscă amenzi doar de până la 2.000 de lei, dosar penal și sistarea subvențiilor din partea APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.