„Castelul lupilor”, fosta cetate medievală aflată nu departe de centrul regatului dacilor....

„Castelul lupilor”, fosta cetate medievală aflată nu departe de centrul regatului dacilor. Cum se ajunge la „Fereastra dracului” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Nu departe de Deva, satul Chimindia de pe valea Mureșului ascunde locuri pline de nebănuite taine, atât pentru cei din partea locului, cât mai ales pentru străini. Aici se află „Castelul lupilor”, numit astfel pentru puternica simbolistică a acestui animal  păstrată din timpuri imemoriale, chiar în zona aflată nu departe de centrul regatului dacilor, despre ale căror steaguri de luptă care aveau în vârf un cap de lup  se spune că scoteau sunete înfricoșătoare în bătaia vântului, care-i speriau pe dușmani.

Castelul medieval, transformat în garnizoană austriacă în secolul al XVIII-lea, a devenit un loc turistic în care au fost orânduite odăi ce amintesc de diferite epoci istorice din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, aparținând deopotrivă țăranilor, castelanilor sau regilor, dar și o minunată grădină cu piscină, iar delicioasele  meniuri sunt pregătite în cea mai mare parte din produsele cumpărate de la producătorii locali. Amatorii de excursii au posibilitatea de a vizita, la distanțe nu prea mari, cetăți, biserici și mănăstiri de o frumusețe unică sau rezervații naturale, dar și locuri mai apropiate, cu legende desprinse parcă din vechile basme populare.

Tabăra de la „Castelul lupilor”

În vecinătatea castelului au fost construite mai multe căsuțe de lemn acoperite cu baloți de paie pentru cazarea vizitatorilor iar proprietarii acestuia au făcut mai multe amenajări pentru organizarea unor tabere de copii. Există aici o mică grădină, a fost construit  un cuptor de ars lutul și țarcuri în care sunt adăpostite animale deosebite, de la exemplare de alpaca – un fel de lame mai mici – până la rațe de Bahamas, rățuște smarald, un rățoi moțat, gâște de Nil, fazani regali și aurii, dar și alte păsări, cai, căprițe, iepuri și căței, care fac deliciul copiilor și se intenționează amenajarea unei tiroliene. Tabăra a fost amenajată cu scop educativ, pentru a-i învăța pe copii să se apropie de viața de la țară, de ceea ce poate oferi pământul, să știe de unde provine hrana și, mai ales, să învețe să se descurce în mijlocul naturii. Grădina castelului poate fi vizitată zilnic iar pentru călărie pe valea Mureșului se face programare prealabilă, prilej cu care amatorii de echitație pot afla și legendele locului.

„Fereastra dracului”

Nu departe de sat, există un loc în care mașina nu răzbate și unde se spune că noaptea se aud fel de fel de voci, râsete și urlete din locul cunoscut sub numele de „Fereastra dracului”, căci pe stânca astfel numită se poate vedea chipul necuratului, cu coarne și urechi ascuțite, dar se pot desluși și alte chipuri. Din cauza înfricoșătoarelor zgomote, un sat aflat dincolo de stâncă a fost părăsit după ce oamenii au încercat în zadar să închidă găurile din stâncă, deoarece credeau că acele e locul prin care spirite rele de pe celălat tărâm, al căror chip se deslușește în piatră, vin în crucea nopții în lumea muritorilor, iar chipul le rămâne întipărit pe piatra stâncii.

Au existat și temerari care au încercat să-și ridice o casă în satul părăsit dar au renunțat în scurtă vreme, speriați de zgomotele nefirești care se aud mai cu seamă în noaptea Sfântului Andrei. În credința populară, Ziua Sfântului Andrei se mai numește și „ziua lupului”, considerat singurul animal care se poate lupta cu strigoii și spiritele care revin pe pământ în ajunul Sfântului Andrei, având în această zi puteri și mai mari. De ziua Sfântului Andrei se postește și nu se lucrează, pentru ca animalele din gospodărie să fie ferite de boli și oile să nu cadă pradă haitelor de lupi. Locuitorii din Chimindia cred că cele trei biserici ale satului sunt cele care îi feresc de rele iar proprietarii castelului au cerut unui sculptor să cioplească într-o fereastră a stâncii în care se află „Fereastra dracului” o cruce mare, pentru alungarea duhurilor necurate și a diavolului care se teme de cruce.

Surse foto: replicahd.ro, Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.