Reportaj în oglindă. Bucurie palidă la PNL și USR Timiș înainte de...

Reportaj în oglindă. Bucurie palidă la PNL și USR Timiș înainte de febra negocierilor

0
DISTRIBUIȚI

Liberalii timișeni au așteptat într-o atmosferă oarecum relaxată rezultatul primelor sondaje la ieșirea de la urne, anticipând un rezultat strâns. Când cifrele au fost afișate, atmosfera nu s-a schimbat prea mult în sala de la sediul PNL Timiș în care membri de partid, simpatizanți și jurnaliști așteptau noutățile. Liberalii au făcut liniște apoi pentru a asculta discursul liderului Ludovic Orban și au izbucnit în râs când Antena 3 l-a „tăiat” pe prim-ministru pentru a da legătura la sediul PSD, unde vorbea Marcel Ciolacu. Unul dintre liberali a luat telecomanda și a căutat imediat un alt canal de știri, pentru a urmări în continuare cuvântarea președintelui PNL.

După încheierea acestuia, președintele interimar al PNL Timiș, Alin Nica, a susținut și el un scurt discurs în care a reiterat practic ideile șefului de partid. „Românii au ieșit la vot, chiar dacă într-un număr sub așteptările noastre, iar noi vom respecta votul dat de cetățeni. Veți vedea că la numărătoarea finală lucrurile se vor mai schimba, mai ales cu voturile din diaspora, și sunt convis că PNL va fi câștigătorul acestor alegeri, iar în jurul PNL se va forma noua coaliție de guvernare. Uitându-mă la rezultate, nu văd cu cine s-ar alia PSD ca să formeze noul guvern, cele mai multe variante le are PNL. Președintele Iohannis a și spus, nu va nominaliza niciodată un prim-ministru de la PSD. Așteptăm, va fi o noapte lungă, vom număra fiecare vot și vom fi vigilenți ca să nu existe incidente. Vreau să mulțumesc tuturor alegătorilor care au ales PNL, au ales responsabil, au ales dezvoltarea României și a Timișului. Dar vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost la vot, indiferent de opțiune, acești oameni care au ales să voteze, în ciuda tuturor opreliștilor, sunt practic eroii zilei de astăzi. Ne așteaptă patru ani plini, în care va trebuie să confirmăm încrederea dată de oameni și sperăm să avem cât mai repede un guvern în funcție, care să se apuce de treabă”, a spus Nica.

Acesta a deplâns faptul că astăzi s-a consemnat una dintre cele mai scăzute prezențe la vot din ultimii 30 de ani. „Întotdeauna când e o prezență scăzută, PSD mobilizează electoratul, nu e nicio surpriză majoră. E clar că Partidul Național Liberal a fost ținta tuturor celorlalte partide în această campanie electorală, noi am fost singuri împotriva tuturor și, într-un fel, când dau toți în tine, normal că simți anumite repercusiuni. Dar eu sunt convins că până la numărătoarea finală a voturilor, Partidul Național Liberal va ieși învingător”, a mai spus Alin Nica.

În scurt timp, liberalii se retrăseseră deja și discutau, în grupuri-grupulețe, rezultatele.

Fără surprize la USR PLUS

Atmosferă calmă în sediul USR Timiș, partidul cu care liberalii se luptă de fapt în Timișoara și Timiș, cu aproape o oră înainte de închiderea urnelor – președintele filialei, Cristian Moș, era sigur de un lucru – că partidul la nivel național are asigurat locul trei.


Singura problemă arzătoare – rezultatele din Timișoara și județ. „Și un vot să avem peste PNL. Să-l vedem pe Nica atunci”, comenta un USR-ist din eșalonul doi. Cu câteva minute înainte de rezultate, liderii USR – PLUS s-au adunat să afle rezultatele exit-poll-ului. Obișnuit cu televizorul pe Digi 24, Dominic Fritz a întrebat „de ce suntem pe Antena 3”. „Sunt singurii care au exit-poll”, i s-a răspuns, în timp ce primarul Timișoarei a ridicat din umeri.

Rezultatul nu a luat pe nimeni prin surprindere, fiind primit cu răceală. Nici măcar un zâmbet schițat. Primul care și-a revenit din șocul rezultatului anunțat de 15,9% a fost Fritz care a văzut partea plină a paharului – „ne-am dublat voturile”. Au urmat câteva aplauze palide. Ideea a fost reluată în declarațiile oficiale de deputatul Cătălin Drulă că „pentru un partid care s-a născut în urmă cu patru ani și a luptat împotriva asaltului lui Dragnea, împotriva ciocoismului, împotriva pensiilor speciale, este o mare victorie să vedem validată lupta noastră. Ne așteptăm să crească numărul de voturi care vine din Diaspora. Important este în momentul de față să numărăm până la ultimul vot. Sperăm la un rezultat cât mai bun în județ. Suntem gata să intrăm la guvernare. Vom negocia cu forțele care vor o Românie modernă, nu vom negocia cu PSD și partidele pesediste. Avem un program cu 40 de angajamente, care noi credem că este cel mai bun, pe baza lui vom negocia și nu pe funcții!”.

Dominic Fritz a susținut că „Mă aștept din nou ca la Timișoara să ieșim ca forța câștigătoare. Din patru ture de alegeri, alianța USR PLUS a ieșit câștigătoare la trei și cred să asta spune ceva despre forța reformatoare care vine de aici, din Timișoara, și pe care vrem să o ducem peste tot în țară. În același timp, cred că trebuie să ne uităm și în ochii realității, faptul că mai puțin de o treime din români a ales azi să meargă la vot este o palmă pentru întreaga clasă politică veche. Cred că este evident că o mare parte a românilor cred că politica nu mai poate să îmbunătățească ceva în viața lor și de aceea este foarte limpede că viitorul Guvern trebuie să își asume o reformă majoră a statului român, o reformă profundă care să reclădească încrederea între cetățeni și instituțiile publice și eu sunt convis că USR PLUS va juca un rol important în această construcție”.

Cristian Moș a explicat că „toată povara este acum în spatele delegaților noștri, care stau acum și vor apăra toate voturile, indiferent de partid. A fost o campanie atipică în care am decis să protejăm voluntarii, cetățenii, membri noștri, să protejăm candidații. Am fost mai mult în online decât cum eram obișnuiți înainte, să fim în contact direct cu oamenii. Sunt convins că vom avea un rezultat bun”. Liderii USR PLUS s-au retras să aștepte rezultatele numărătorii paralele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.