Raed Arafat la PRESSALERT LIVE, despre prelungirea carantinei în Timișoara: „Sper ca...

Raed Arafat la PRESSALERT LIVE, despre prelungirea carantinei în Timișoara: „Sper ca CJSU să analizeze înțelept și să ia decizia înțeleaptă care să fie în interesul cetățenilor”

3
DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a fost unul dintre invitații emisiunii PRESSALERT LIVE din această seară și a vorbit despre evenimentele din ultimele zile de la Timișoara, inclusiv despre atacurile venite din partea unor politicieni aflați teoretic în aceeași tabără, dar care au considerat că decizia sa de a carantina orașul încă 72 de ore a fost „un abuz fără precedent și o bătaie de joc”.

„Nu răspund la astfel de atacuri și nu cred că suntem la momentul și în contextul să facem asta. Ce am făcut cade în sarcinile mele ca șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, indiferent că e dr. Arafat sau altcineva, sunt niște sarcini pe care le avem, iar la un moment am considerat, după consultarea cu mai mulți colegi, cu specialiști, că era normal să nu întrerupem brusc carantina de la Timișoara până nu încercăm toate posibilitățile să convingem că această carantină a început să producă efecte. Dovadă că și DSP recunoaște, recent, că există o tendință de scădere la acest moment, iar această tendință nu este suficientă ca să venim să spunem acum trei zile că întrerupem carantina. La un moment dat am ajuns la 8,34, cifră mai mare decât cea cu care am început. Majoritatea localităților mari care au fost carantinate, Sibiu, Alba Iulia, Zalău, Baia Mare, toate au avut o perioadă de creștere inițială, creșterea s-a încetinit, după care a început să scadă. Timișoara face parte din același scenariu, adică a continuat să crească, pentru că măsura de arantinare nu are un efect instantaneu, cine crede că astăzi carantinăm mâine se rezolvă greșește. Întotdeauna au explicat specialiștii că o carantină începe să își arate efectele cam la 14 zile. Din cauza asta peste tot am ajuns să prelungim încă șapte zile, chiar încă 14, până să se observe scăderea. Acum, se corelează și cu măsurile care se palică, cât de mult sunt aplicate, cât de mult sunt respectate măsurile de bază care sunt prevăzute de ceva timp, toate aceste aspecte, pentru că numai așa se poate opri o creștere care era foarte rapidă la Timișoara, să ajungă la un platou și apoi la o scădere”, a spus Raed Arafat la PRESSALERT LIVE.

Șeful DSU a dezvăluit că doi pacienți de la Timișoara au fost transferați la Târgu Mureș din cauza lipsei locurilor de Terapie Intensivă. „Măsura pe care am luat-o a fost una temporară, atât îmi permite legea, acum se va face din nou o evaluare la nivelul CJSU, după discuții cu INSP, cu Ministerul Sănătății, după care, dacă se va decide mai departe contrar recomandărilor că nu se vrea carantină, este o responsabilitate asumată de cei care decid acest lucru. Dacă se decidă că totuși continuăm carantina încă o perioadă și vedem cum scade rata, având în vedere presiunea care este la Timișoara, și aceasta este o soluție care este asumată. Poate că unii cetățeni se supără, dar în același timp poate că rezultatul final va fi unul ceva mai bun. La acest moment, informațiile pe care le am astăzi, este că nu mai sunt locuri COVID la Terapie Intensivă, au trebuit transferați doi pacienți la Târgu Mureș. Mai erau solicitări de transfer din Timișoara, înseamnă că situația nu este deloc OK. Asta înseamnă că măsurile de prevenire și rezolvare a situației epidemiologice trebuie să fie unele foarte serioase. O continuare a carantinării până la momentul în care ajungem la o cifră măcar sub media națională este măsura normală de luat în această situație, asta s-a aplicat în toată țara până acum”, a declarat Arafat.

Acesta nu îi înțelege pe cei care acuză că măsura de carantină nu a fost aplicată serios și de aceea nu mai doresc carantină. „Dacă măsurile de carantinare nu erau atât de serios implementate, atunci de ce este lumea supărată că rămâne în carantină? Măsurile de carantină supără când sunt implementate serios. Dacă măsurile, cum spun unii și alții, nu sunt implementate real, înseamnă că e pe hârtie, nu trebuia să vedem că încetinește creșterea.


Se deranjează de implementarea carantinării cei care vor să facă anumite activități care nu sunt permise în carantină. Această idee că nu mai vrem carantină pentru că nu se implementează destul de dur nu prea are sens. De regulă cei nemulțumiți sunt cei care sunt extrem de vocali, dar poate o parte importantă a populației înțelege ce înseamnă acest lucru pentru ei. În final Timișoara nu este nici primul nici ultimul oraș care este carantinat. În acest moment avem 41 de localități carantinate, din care trei municipii, câteva orașe și localități mai mici. Singurul loc unde avem o discuție pe această temă și unde lumea s-a simțit jugnită că s-a luat o decizie de carantinare este la Timișoara. Nu vreau să stau să intru în polemici, nu vreau să intru în discuții politice, pentru că nu asta este treaba mea. În acest moment trebuie să ne concentrăm să vedem cum trecem prin această situație până vaccinăm suficiente persoane ca să aibă vaccinul într-adevăr impact pentru a opri răspândirea virusului, iar asta mai durează două – trei luni. Între timp, când vedem un impact major într-o zonă, este obligatoriu ca această zonă să o tratăm ca pe o zonă cu risc și să luăm măsuri”, a explicat secretarul de stat.

Fondatorul SMURD așteaptă și el, ca și restul timișenilor, decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care va hotărî mâine continuarea sau întreruperea carantinei. „Ce sper mâine, în discuția care va fi în CJSU, este să analizeze în mod înțelept și să ia decizia înțeleaptă care să fie în interesul cetățenilor din județul Timișoara. Nu acelor supărați de măsuri, ci acelor expuși la impactul virusului și bineînțeles luând în considerare și munca pe care o depun colegii din spitale. Dacă se va lua decizia că nu vrem să fie carantină, vom discuta să vedem dacă se merge pe o linie de a lua o decizie în altă parte. Eu cel puțin nu mai vin să mai dau încă un ordin cum am dat. În acel caz nu avem decât să urmărim care va fi efectul, dacă vom avea noroc să continue o oarecare scădere, dacă lumea a fost atenționată că e o situație gravă și să respecte mai mult regulile, sau vom ajunge să crească din nou și să ajungem la o cifră cu impact mai mare decât cea de acum. Lumea să nu creadă că nu se discută, se discută și există o îngrijorare asupra modului în care este abordată această situație. Știm că sunt situații serioase și în alte zone din țară, iar abordarea problemelor poate să difere de la o zonă la alta, de la o localitate la alta, dar acest lucru doar în baza unor analize făcute de specialiști. Rata de infectare nu este singurul criteriu, este o analiză întreagă pe care MS o îmbunătățește pentru a nu lăsa loc de interpretări”, a declarat Raed Arafat.

„În poziția în care sunt nu-mi permit să caut popularitate sau imagine. Asta poate să ne expună din punct de vedere al atacurilor oamenilor cel puțin pe moment, care nu înțeleg de ce facem anumite chestii. Din punctul meu de vedere, îmi asum deciziile, chiar dacă știu că acest lucru poate atrage și nemulțumiri, și supărări, și chiar ură, pentru că se simte în ultima perioadă. Însă nu înseamnă că stau să mă gândesc la aceste aspecte când știu că trebuie să iau o decizie în interes public, care primează oricând peste partea de popularitate, imagine și alte chestii. Singura propunere pe care o am, și pe care o discut și cu prefectul, este ca la CJSU să invite și experți care să explice și să răspundă tuturor celor care sunt acolo și care nu sunt în domeniu. Trebuie consultați experții și din fericire în Timișoara aveți mulți experți de talie națională care pot să vorbească în această privință”, a mai spus șeful DSU.

Acesta consideră că cei care se laudă că, dacă Timișoara a fost în carantină și au fost închise restaurantele, ei s-au dus la localuri din Arad, sunt iresponsabili, nu „șmecheri”. „gândirea de a eluda măsurile, de a încălca regulile și de a arăta că suntem mult mai șmecheri, și dacă ei ne-au pus carantină la Timișoara atunci noi mergem la restaurant la Arad, este o gândire care sper să fie la un număr limitat de persoane. Pentru că asta înseamnă să fii iresponsabil, să nu te intereseze de ce s-a făcut acestă carantină, să te consideri mai deștept, iar apoi vezi că la Arad înceapă să aibă un impact ce este la Timișoara, dacă continuă acest lucru”, este de părere Raed Arafat, care a menționat că guvernul este preocupat și de impactul economic al restricțiilor.

3 COMENTARII

  1. „Dacă măsurile de carantinare nu erau atât de serios implementate, atunci de ce este lumea supărată că rămâne în carantină?”

    Dom Arafat… serios? te faci ca nu vezi realitatea. iti zic pe scurt: fara alte măsuri simpla carantină e doar un mare stres în plus iar lumea e sătulă. alte explicații mai ales medicale poate le deduci dumneata ca pari om destept, si medic pe deasupra. dacă nu… coopteaza niste psihologi si psihiatri prin comisiile alea unde luati decizii de astea aberante. numa sa fie independenți politic

  2. 1.sper să ajungi în boxa acuzaților:GENOCID.
    2.sper să ți se ridice cetățenia română.
    3.sper ca această țară să fie condusă de patrioți.
    4.Așa să ne ajute Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.