Captură-record de droguri pe teritoriul României. Valoarea de piață a „mărfii” depășește...

Captură-record de droguri pe teritoriul României. Valoarea de piață a „mărfii” depășește 45 de milioane de euro

1
DISTRIBUIȚI

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, au efectuat astăzi un număr de trei percheziții domiciliare pe teritoriul României și, în cadrul unui ordin european de anchetă, alte cinci percheziții pe teritoriul unor state vest-europene, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.

„În cauză s-a reținut faptul că, pe teritoriul României, a acționat o rețea infracțională, formată din cetățeni români și străini, specializată în transportul unor importante cantități de droguri de mare risc (heroină) către țări din vestul Europei, drogurile fiind disimulate în containere în care erau transportate diverse materiale de construcții sau alte bunuri. La data de 10 mai 2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat o percheziție a unor containere aflate în Portul Constanța, în urma căreia s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, care au fost transportate disimulate într-un container cu materiale de construcții, pe ruta Iran – România, cu destinația finală țările din vestul Europei.


Este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani”, spune comunicatul DIICOT. Conform oficialilor români, valoarea de piață a drogurilor confiscate depășește 45 de milioane de euro.

„Liderul grupului infracțional ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri, de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa. El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din UE și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri. Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale”, a transmis și IGPR.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța. Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii și executării instrumentelor de cooperare judiciară internațională și a organizat o întâlnire de coordonare in sistem videoconferință. La acțiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat trei ofițeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziții un analist senior din cadrul EUROPOL.

Operațiunea s-a derulat cu implicarea reprezentanților DEA din cadrul Ambasadei SUA, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și a specialiștilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale. Oamenii legii fac precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

1 COMENTARIU

  1. Se lauda cu capturi mari de droguri în timp ce în tara se înmulțesc consumatorii… La Lugoj consumatorii de heroina se droghează deja fără sa se mai ferească, direct pe strada. Nu am mai auzit demult de Autobuz, se pare ca a ruginit grav. La munca băieți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.