Proiect despre migrația insectelor în Banat, finalizat la UPT

Proiect despre migrația insectelor în Banat, finalizat la UPT

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timișoara organizează, mâine, seminarul de închidere în cadrul proiectului “MANAGEMENTUL INTEGRAT AL RELAȚIEI CLIMAT – MIGRAȚIA INSECTELOR ÎN DISTRICTUL BANATUL CENTRAL ȘI JUDEȚUL TIMIȘ”. Seminarul va avea loc , începând cu ora 10,00, în sala N110 ( fostă 150) a Facultății de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, Bulevardul Mihai Viteazu nr.1.

Proiectul a fost implementat în perioada 28 iunie 2019 – 30 iunie 2021, având ca Partener Leader Primăria orașului Zrenjanin din Serbia, UPT fiind partener B1.

Proiectul a vizat consolidarea UPT ca partener performant în cooperarea euroregională prin dezvoltarea și promovarea unor sisteme și tehnologii noi pentru agricultura de precizie, care să asigure protecția mediului și conservarea biodiversității.


Totodată, universitatea a vizat și creșterea gradului de implicare în activități de educație non-formale în zona transfrontalieră România-Republica Serbia, contribuind la creșterea nivelului de cunoaștere și transferul comun de experiență în cercetare-dezvoltare. Implementarea proiectului prin realizarea unor activități specifice a avut ca rezultat principal crearea și operaționalizarea unui sistem integrat comun (condiții pedo-climatice, agrotehnică și mediu), pentru supravegherea în timp real a migrației transfrontaliere a insectelor. Concomitent, s-au desfășurat training-uri în cele două țări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, s-a organizat o conferință internațională pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie și s-a  creat un web-site demonstrativ integrat într-o platformă IT cu sistemul comun etc.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanţat de Guvernul României (13%) şi partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.