Obligații noi de colectare separată, în vigoare de anul viitor. Ce amenzi...

Obligații noi de colectare separată, în vigoare de anul viitor. Ce amenzi au fost stabilite

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Introducerea pe piață a sticlelor pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri din plastic de unică folosință va aduce, de la anul, inclusiv obligația de a bifa unele ținte ridicate de colectare, în vederea reciclării, în următorii ani, potrivit unui proiect de ordonanță care a fost adoptat zilele trecute de Executiv.

Proiectul de ordonanță aflat miercuri pe masa Guvernului și adoptat în ședință, ce urmează să transpună cu o mică întârziere Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului cuprinde un capitol ce vizează anumite obligații suplimentare privind colectarea separată.

Înainte de toate, autoritățile locale vor trebui să se ocupe, chiar de la începutul anului viitor, să pună în funcțiune un sistem public pentru colectarea separată, în vederea reciclării, a deșeurilor produse după consumul produselor din plastic de unică folosință din categoria sticlelor pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri (inclusiv dopurile și capacele lor).

Potrivit avocat.net, aici revine obligația celor care introduc pe piață astfel de sticle să asigure colectarea unei cantități egale cu 77% ca greutate a produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într-un anumit an, până în 2025, precum și  colectarea unei cantități egală cu 90 % ca greutate a produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într-un anumit an, până în 2029.

Conform proiectului, introducere pe piață „înseamnă prima punere la dispoziție a unui produs pe piața din România sau din celelalte state membre al UE”.

Cât despre cei care introduc pe piața națională aceste produse din plastic, ei vor fi obligați nu doar să declare anual la AFM cantitățile introduse, ci și cantitățile colectate separat în condițiile descrise mai sus.

E bine de știut că pentru nerespectarea acelor procente privind colectarea separată avem și o serie de amenzi în proiect: o amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice.

Atenție! Prevederile ordonanței vor intra în vigoare numai după ce e publicată în Monitorul Oficial, mai relatează avocatnet.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.