Primarul Dominic Fritz, de ziua Timișoarei: „Să fim, cum am mai fost,...

Primarul Dominic Fritz, de ziua Timișoarei: „Să fim, cum am mai fost, primii. Să avem ambiții mari”. Mai multe titluri de cetățean de onoare, decernate azi

3
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1867387846">

Azi se împlinesc 102 ani de când trupele române au intrat în Timişoara, iar Banatul a intrat în graniţele României, ziua de 3 august fiind declarată Ziua Timişoarei.

La fel care în fiecare an, aleșii locali s-au întrunit în ședință festivă. Plenul a avut loc la Filarmonica Banatul, iar în discursul său, primarul Dominic Fritz a vorbit despre istoria evenimentului, precum și despre PNRR și provocările administrației locale.

„La mai bine de 100 de ani de la momentul în care în Timișoara se instaura administrația românească, cred că atuurile și provocările sunt similare. Și atunci, la fel ca acum, oamenii care trăiesc în acest oraș sunt adevărata bogăție: ei sunt cei care aprind scânteia schimbării, sunt energia care poate transforma orașul. Acum 100 de ani, timișorenii se adaptau din mers unei noi administrații, care aducea noi reguli, o nouă limbă oficială, un nou sistem legislativ și administrativ. Și nu erau provocări mici! Provocarea noastră de astăzi este să generăm o schimbare sistemică a administrației locale care să ofere bunăstare pentru întreaga comunitate. Să fim, cum am mai fost, primii. Să avem ambiții mari. Ambițiile noastre ca administrație se leagă de atragerea de fonduri europene, de investiții majore în toate domeniile, care să aducă din nou, în fiecare din noi, sentimentul de mândrie pentru orașul nostru, pentru comunitatea din care facem parte, pentru cartierul în care trăim. Proiectele pe care le gândim pentru PNRR și pentru noul ciclu de finanțare pe fonduri europene mizează pe economie verde şi digitală, pentru a avea un oraș cu o calitate a vieții superioară. Lucrăm la proiecte pentru regenerarea spațiului public din cartiere, extinderea zonelor verzi, introducerea de iluminat public inteligent, creșterea calității serviciilor de educație și de sănătate, retehnologizarea sistemului de termoficare, îmbunătățirea transportului public și a rețelei de infrastructură ciclistă, digitalizarea serviciilor publice”, a spus, azi, edilul-șef al Timișoarei.

După alte discursuri, ale președintelui CJT, Alin Nica, și prefectului Zoltan Nemeth, primarul a înmânat patru titluri de Cetățean de Onoare al Timișoarei, dintre care două post-mortem: Oscar Berger și Dorin Bratu.

A fost, de asemenea, onorată pasiunea lui Nicolae Secoșan pentru sport ca un creator de comunitate, și atașamentul profund al Smarandei Vultur față de valorile interculturale timișorene.

Pentru regretatul jurnalist Oscar Berger, laudatio a fost citit de către cunoscutul fotoreporter Constantin Duma.

„Născut în 15 februarie 1947 în cartierul Iosefin, într-o casă pe care îi plăcea să o identifice ca un spațiu care a găzduit biblioteca Fabricii Elba, Oscar Berger a copilărit într-o lume a idealurilor spirituale ale generației sale, într-o societate marcată de așteptări și aspirațîi avangardiste”, a spus Duma.

Oscar Berger a fost co-regizor la „Cireșarii”, în 1973, scenarist și regizor pentru alte firme selectate la festivaluri internaționale.

În perioada 1975 – 1994, Oscar Berger a fost plecat din țară, activitatea lui fiind tot în sfera producțiilor cinematografice cu realizări notabile la filme documentare, de publicitate, în Statele Unite și în Germania.

Revoluția din Decembrie 1989 îl găsește în New York, dar se întoarce în Germania, unde organizează un prim transport de medicamente către România.

În 1990 a devenit membru al Societății Timișoara, căreia i-a rămas fidel și susținător.

În 1994 se întoarce definitiv în Timișoara, iar în 1995 devine acționar majoritar la SC Timișoara SA, care edita ziarul Timișoara, primul ziar apărut după Revoluție.

Proclamația de la Timișoara, idealurile romantice declarate ale partidelor istorice și ideile monarhiei constituționale găsesc în Oscar Berger un susținător necondiționat.

Însuflețirea cu care a susținut idealurile monarhiei constituționale în România l-a identificat de la început un apropiat al familiei regale a României, fiindu-i conferită în 2011 Medalia Regelui Mihai I pentru loialitate.

În urma deciziei familiei lui Oscar Berger, placheta a fost ridicată de către jurnalistul Vasile Tomoioagă.

3 COMENTARII

  1. Ce nu pare sa intelegi tu este ca nu ai fost niciodata nici macar ultimul …avem un impostor care conduce vremelnic un oras invadat de clanuri si nu putem fi nici pe departe decat de o mediocritate urat mirositoare

  2. Da, un primar impostor și un oraș invadat de clanuri cu ajutorul avocatului prefect care le-a reprezentat în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.