„Acasă în Banat”, un nou proiect ambițios, legat de vechile mori de...

„Acasă în Banat”, un nou proiect ambițios, legat de vechile mori de cereale din Timiș FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Asociația „Acasă în Banat” a început de câteva săptămâni un nou proiect extrem de ambițios, și anume inventarierea tuturor morilor din județul Timiș. Demersul asociației constă în identificarea locurilor în care se mai păstrează mori de cereale istorice, evaluarea stării lor de conservare și întocmirea unei documentații referitoare la istoricul acestora.

Morile de cereale, care au existat în aproape toate localitățile timișene, reprezintă un capitol important al istoriei industriale a județului. Ele sunt menționate încă din seclul al XIX-lea și erau destinate tuturor localnicilor și nu numai, pentru măcinarea grâului. Proprietate a unor oameni întreprinzători, morile au fost naționalizate de regimul comunist, și, de-a lungul ailor, cele care nu s-au distrus cu totul, au ajuns într-o stare de conservare extrem de precară. Puține mori, care macină de zeci de ani, sunt încă în funcțiune, altele și-au schimbat destinația, dar cele mai multe sunt clădiri nefolosite, ajunse o ruină.

Asociația își propune ca într-un viitor cât mai apropiat să protejeze cât mai multe din aceste mori, să le facă din nou funcționale sau să le amenajeze în scop turistic. În acest sens, reprezentanții asociației apelează la sprijinul celor care dețin fotografii vechi și povești despe morile timișene, cu rugămintea de a le furniza cât mai multe informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.