Chestorul Giurea, șeful ITPF Timișoara, opozant deschis al dosarelor DIICOT care vizau...

Chestorul Giurea, șeful ITPF Timișoara, opozant deschis al dosarelor DIICOT care vizau combaterea traficului de migranți

1
DISTRIBUIȚI

 

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a transmis, ieri, după ce PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că Dan Chioreanu a beneficiat de sprijinul chestorului Tiberiu Jim Giurea,  o poziție prin care încerca să se delimiteze de scandalul de proporții declanșat de operațiune structurii centrale a DIICOT. Vă reamintim că, ieri, polițiștii de la DGA au ridicat mai mulți polițiști de frontieră din Timiș, în frunte cu comisarul șef Dan Chioreanu, implicați în traficul de migranți, deși ar fi trebuit să combată fenomenul.

”Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara se delimitează de astfel de fapte și va manifesta fermitate maximă față de lucrătorii instituției care încalcă prevederile legale. Precizăm că la nivelul instituției au fost luate măsuri preventive pe linia combaterii actelor/faptelor de corupție, atât prin activități proprii specifice, instructaje cât și prin diseminarea unor materiale cu specific anticorupție”, se arată în poziția ITPF Timișoara.

Opozantul procurorilor anti-mafia

Toate aceste afirmații generale, transmise în cel mai pur limbaj de lemn, încearcă să ascundă o realitate extrem de diferită. Chestorul Giurea a fost cel care, în perioadele în care s-a aflat la conducerea ITPF Timișoara, a fost cel care a blocat pin măsurile dispuse anchetele DIICOT în care erau implicați polițiști de la structura de specialitate a Brigăzii de combatere a crimei organizate sau cei de la STPF Timișoara. Cei de la Poliția de Frontieră Timiș au rămas fără avizul de poliție judiciară de DIICOT în urma informațiilor obținute de procurori care arătau că ”defectează”, așa că nu mai puteau lucra cu procurorii anti-mafia.

Cel care conduce ITPF Timișoara a ajuns să-i convoace pe subordonați, în repetate rânduri, și să le spună că nu poate admite ca să fie desfășurate de către DIICOT și ”Crima Organizată” investigații cu agenți sub acoperire în zona de frontieră, care includeau inclusiv supravegherea unor transporturi de migranți pentru a vedea conexiunile grupărilor mafiote, deoarece ar fi ilegal, au declarat surse judiciare pentru PRESSALERT.ro. S-a ajuns până ca procurorii DIICOT și cei de la ”Crimă Organizată” să fie acuzați că, prin astfel de operațiuni realizate cu autorizări de la instanțele competente, ar face, de fapt, trafic de migranți.


De fapt, Giurea a încercat să obțină controlul total al informațiilor despre toate operațiunile pentru combaterea migrației, chiar dacă nu avea compentența și nu era legal să știe ce se întâmplă în dosarele instrumentate de procurorii anti-mafia. Singura structură care a beneficiat în permanență de sprijinul lui Giurea a fost cea condusă de comisarul șef Dan Chioreanu, în care niciunul dintre polițiștii de frontieră nu mai avea avizul DIICOT.

Lucrurile s-au schimbat în perioada în care chestorul Giurea a fost detașat la București, în conducerea centrală a IGPF. Când Giurea nu era la comandă, polițiștii de la STPF Timișoara specializați în combaterea migrației au instrumentat mai multe dosare împreună cu DIICOT și polițiștii de la ”Crimă Organizată”.

Dictatura de la STPF Timișoara

Vă reamintim că PRESSALERT.ro a dezvăluit, încă din 2020, faptul că de când a venit la conducerea ITPF Timișoara, Giurea a transformat instituția într-o feudă personală, după cum a reieșit și dintr-un raport al Corpului de Control al MAI. Acesta a fost acuzat că a nesocotit regulamentele în vigoare și a decis să conducă personal serviciile teritoriale și sectoarele poliției de frontieră, deși acest lucru intră în atribuțiile adjunctului, cel care se ocupă de operativ. În realitate, adjunctul ITPF a mai coordonat doar activitatea a două servicii. ”Acest aspect a fost justificat de către comisarul șef de poliție Cumpănașu Iliuță în raportul personal prin faptul că încă de la data numirii chestorului de poliție Giura Tiberiu la conducerea unității a dat dispoziție să nu-i mai fie prezentată sinteza operativă, colaborarea și relaționarea dintre cei doi fiind deficitară care se rezumă doar la anumite dispoziții rezolutive sau discuții percepute de către adjunct drept umilințe”, se arată în raport.

Ședintele operative zilnice cu subordonații ale șefului ITPF s-au transformat în show-uri ale acestuia, la finalul cărora nu s-au putut identifica măsurile dispuse și implementarea acestora. ”Potrivit relatărilor polițiștilor participanți la o astfel de ședință, a rezultat că în fiecare dimineață are loc o asemenea activitate ”care durează exagerat de mult”, de la 45 de minute minim, la aproximativ două ore, două ore și jumătate și în care nu se stabilește aproape nimic, existând doar un monolog al inspectorului șef, iar participanții nu sunt întrebați nimic și nici nu li se cere părerea. De asemenea, inspectorul șef contrazice orice opinie contrară folosind argumente ridicole pe o durată mare de timp astfel că a devenit obișnuință în rândul cadrelor participante să nu-și exprime liber poziția întrucât explicațiile durează și se pierde timpul inutil”, au constatat cei de la corpul de control. Cu toate acestea, conducerea IGPF a continuat să-l susțină, ulterior raportului ajungând și în conducerea de la București a Poliției de Frontieră.

Am solicitat un punct de vedere chestorului Giurea prin intermediul purtătorului de cuvânt, dar în loc de răspuns s-a solicitat să transmitem în scris întrebările pe motiv că întrebările sunt complexe. Când vom avea un punct de vedere de la șeful ITPF Timișoara îl vom publica.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.