DJ Maryo despre industria de divertisment din pandemie: „Am fost nevoiți să...

DJ Maryo despre industria de divertisment din pandemie: „Am fost nevoiți să căutăm alte metode și mijloace prin care să ne continuăm activitatea“

0
DISTRIBUIȚI

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că industria de divertisment a fost afectată din plin de pandemie, fapt are a dus la o serie de transformări. Din această cauză o serie de reprezentanți ai breslei s-au reorientat spre alte domenii, în timp ce alțîi au fost nevoiți să se adapteze vremurilor deloc prielnice prin diferite metode. Unul dintre „supraviețuitori“ este DJ Maryo, un nume cunoscut pentru amatorii de petreceri din Timișoara, care activează în entertainment de mai bine de două decenii. Pe numele său adevărat Marinel Nay, Maryo a mixat într-o serie de locații cunoscute din Timișoara și din țară, find prezent la o serie de evenimente care au adus în fața publicului nume binecunooscute.

„De mic copil am fost crescut într-un mediu în care muzica a ocupat un loc important. Încă din anii de liceu eram responsabil cu distracția la toate petrecerile vremii, după care, prin anii ’90 am început să activez la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, unde participam ca și DJ la toate evenimentele organizate de instituție atât în Timișoara cât și în taberele studențești din țară. Îmi amintesc că la vremea respectivă îmi era foarte greu să îmi procur muzică pentru evenimente și, de asemenea, posibilitățile tehnice de mixaj erau destul de limitate. Satisfacția era foarte mare deoarece publicul aprecia mult mai mult efortul meu din perioada respectivă. Țînând cont că muzica o redam de pe magnetofon, era o adevărată aventură să îmi fac o selecție muzicală în timpul evenimentelor, mai ales că, din când în când mi se mai încurca și banda la magnetofon sau din greșeală redam benzile la viteză greșită – 33 versus 45 rotații pe minut. Între timp tehnica a avansat și am trecut pe casete audio, iar ulterior pe CD-uri“, a povestit DJ-ul.

DJ în Park Place

Dincolo de premierele istorice cu care se mândrește Timișoara de-a lungul secolelor, orașul a avut parte și de o serie de puncte de atracție din sfera muzicală, inclusiv în domeniul entertainment-ului. Printre acestea s-au numărat și două discoteci celebre care și-au creat o faimă aparte la mijlocul anilor 90 și care au reprezentat un magnet pentru amatorii de distracție. E vorba de Discoland și Park Place, locuri care grație invitaților dar și a dotărilor la capitolul sunet și lumini au oferit experiențe deosebite, adânc întipărite în memoria publicului care a gustat din clubbing-ul acelor vremuri. Cel mai important pas făcut de DJ Maryo în această branșă a fost realizat în momentul în care a devenit rezident la Park Place.

„Pasul important l-am făcut odată cu intrarea mea ca și DJ la Discoteca Park-Place, una dintre cele mai renumite discoteci din estul europei la vremea respectivă. Atunci am avut contactul cu primele CD-playere și pick-up-uri profesionale dedicate meseriei de DJ. În această locație am intrat în urma unui curs de specializare făcut cu doi instructori veniți din Germania, curs în urma căruia am învățat să folosesc echipamente dedicate, tehnici de mix și de selecție muzicală adecvate marilor cluburi din acea perioadă. Cursul a fost urmat de un examen în urma căruia am fost selectat să rămân DJ rezident în Park Place. Cu alte cuvinte, în anul 1996, aici mi-am început cariera de DJ profesionist și de atunci activez sub numele de scenă de DJ Maryo. Tranziția a fost destul de șocantă deoarece m-am trezit ca într-un vis în care puneam muzică pentru două mii de persoane, în fiecare seară a săptămânii. Mai mult decât atât, am avut ocazia ca, aproape în fiecare săptămână, să împart pupitrul de DJ cu nume mari ale scenei internaționale ca DJ Quicksilver, Nalin & Kane, Solid Harmonie și mulți alții. Dacă ar fi să fac un top al serilor memorabile mi-ar fi foarte greu, dar nu din cauza vârstei… ci pentru că fiecare seară era specială în felul ei”, și-a amintit DJ Maryo.

După cîțiva ani petrecuți ca rezident al celebrei discoteci, Maryo a luat decizia să își continue cariera cu prestațîi în diverse locații din Timișoara și România, iar acest fapt l-a ajutat să-și definească un stil propriu.


Mai apoi, Maryo a pus bazele unei firme de organizări de evenimente care de-a lungul ultimilor ani a colaborat la reușita unor festivaluri și concerte de renume din zonă.

„După o perioada în care am activat doar ca DJ invitat, l-am cunoscut pe Victor Stan, la vremea aceea manager al clubului Art 700 și împreună am hotărât să punem bazele Event Sound DJ / ESD. Pornind ca o firma de organizări evenimente, încet, încet am evoluat și am ajuns în punctul în care în prezent deținem o serie întreagă de echipamente audio și video profesionale, scene mobile și alte echipamente specifice industriei de entertainment.Pe lângă numeroasele echipamente achiziționate de-a lungul timpului, am crescut în paralel și o echipă numeroasă de tehnicieni și DJ specializați pe diverse tipuri de evenimente. La începutul anului trecut, echipa s-a completat cu Happy Flow și DJ Kuky. Venirea lor a coincis cu un moment de răscruce în viața noastră a tuturor (vina nu le aparține) și anume apariția pandemiei create de virusul COVID-19.“, a spus Marinel Nay.

Adaptarea la pandemie

Din cauza faptului că pandemia a afectat cât se poate de semnificativ industria entertainment-ului, supraviețuitorii au fost nevoiți să se adapteze. Cu transmisii online sau inițierea unei școli de inițiere și formare profesională în mai multe zone legate de producția muzicală. Pe lângă acestea, echipa lui Maryo a realizat și un film muzical de promovare turistică, „Dare to Dream” și a pus la cale colaborări cu evenimente diverse, printre care se numără Flight Festival, Magnetic Fest, Timișoara Fashion Week sau Timeless 4ALL Festival.

„Domeniul nostru a intrat într-un impas, fiind nevoiți să căutăm alte metode și mijloace prin care să ne continuăm activitatea începută cu ani în urmă. Una dintre soluțiile de început a fost realizarea unor evenimente de tip live în mediul online. DJ-ul transmite starea și emoțiile sale publicului cu care întră în contact direct, fapt care, în contextul dat de pandemie, m-a trimis într-o zona neexplorată până la acel moment. A fost momentul în care împreună cu echipa ne-am reinventat și am învățat lucruri noi, fapt care ne-a deschis ușa spre alte colaborări cu evenimente majore din Timișoara și nu numai, acțiuni de tip outdoor, cu norme și restricții impuse de apariția pandemiei. La acestea am participat activ atât pe partea de sceno-tehnică cât și cu DJ în line-up, cu echipa noastră”, a explicat DJ-ul.

„Plecând de la unul dintre visele mele din trecut, am hotărât să preluăm și să ducem mai departe activitatea începută de către Mixdown Music School. Pornită ca și o școală de producție muzicală, vrem ca Mixdown să devină în timp un centru de inițiere și formare profesională în mai multe zone legate de producția muzicală. Inițiativa noastră și-a găsit sprijin în persoana lui Vlad Gârboni și astfel proiectul a început să prindă contur odată cu punerea la dispoziție a unui spațiu pentru desfășurarea activitățîi în cadrul Casei de Cultură a Studenților din Timișoara. Următorul proiect de durată ar fi acela prin care DJ-ii noștri să iasă pe piață cu producții muzicale proprii. Un prim pas în această direcție a fost realizat de către prietenul și partenerul meu Victor Stan printr-o colaborare cu Celia prin melodia “Better Days”. O altă provocare pe termen lung , este realizarea de filme tematice precum cel produs în vara anului trecut, Dare To Dream”, a mai spus DJ Maryo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.