Un documentar timișorean despre scena muzicală a orașului a intrat în cursa...

Un documentar timișorean despre scena muzicală a orașului a intrat în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo

0
DISTRIBUIȚI

Documentarul „Swamp City”, realizat de timișorenii Bogdan Pușlenghea (regie, montaj, cameră adițională) și Ovidiu Zimcea (regie, montaj, cameră adițională și sound design) a fost inclus în cursa pentru nominalizările  la cea de-a 16-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

Ediția din acest an a acestui eveniment va avea loc în luna aprilie, iar în cursa pentru nominalizări au intrat 96 de filme românești, lansate în cinematografe sau festivaluri naționale și internaționale în 2021, Pe lista propusă pentru nominalizări se regăsesc 21 de titluri de lungmetraj de ficțiune, 16 producții înscrise la categoria documentar și 59 de filme la categoria de scurtmetraj.

„Scena muzicală underground, susținută prin eforturi DIY, într-un oraș de dimensiuni medii din fostul bloc estic, de la revoluția comunistă din ’89 până în jurul anilor ’00. O meditație asupra importanței muzicii mai puțin comerciale și a vieții post-comuniste din Timișora, România. Oameni amintindu-și revelionul din 1990 în Timișoara, unde revoluția anti-comunistă a avut loc cu puține zile înainte – străzile sunt încă haotice, se vehiculează informații despre teroriști în oraș, se fac verificări, dar sunt și oameni care sărbătoresc acasă, în confuzia acestei noi libertăți. Momentul marchează și eliberarea de marșuri și ode pentru patrie.


Casete și vinyluri cu muzică alternativă (care oricum circulau prin oraș de ceva vreme) se pot auzi acum din stradă. Acest studiu al scenei muzicale underground din primul deceniu după căderea regimului comunist asamblează relatările diverselor personaje relevante din comunitate și arată cum genuri ca punk, hardcore, new wave și altele au fost apropriate în funcție de influențe disponibile, instrumente indisponibile și gusturi locale. Metoda de lucru a documentarului a oglindit perioada, fiind realizat în același spirit DIY și fără buget al scenei muzicale locale din perioada aceea“, spun realizatorii acestui documentar.

În cele 114 minute ale acestuia apar figuri cunoscute ale undergound-ului timișorean, printre care se numără  Adi Ulmeanu (Coacăză), Alin Mărgărit, Andrei Racolța, Caius Popa, Ciprian Costache, Claudiu Preda (Ariciu), Cosmin Motișan, Cristian Crăciun (Joy), Dacian Vâlcu, Dan Nichici (Nexantes), Dorothea Iordănescu, Emil Biebel, Florin Ban (Borneo), Florin Fâra, Florin Turtă (Relu), Florin Unguraș (UFO), Horațiu Fâra (Mr. H), Mani Golub, Mihai Herlaș (Bătrânu), Mihai Surdea, Mimo Obradov, Octavian Horvath (Vita), Tavi Scurtu, Radu Radoslav (Dudu), Sergiu Mihai Popovici, Tibi Mijea, Tina Dănescu (MC Tina), Vlad Sturdza și Vlad Trif.

Documentarul „Swamp City” va fi proiectat și în cadrul evenimentelor prilejuite de lansarea triplului vinil „Lost Tapes”, care vor avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare în incinta Casei Tineretului din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.