După opt ani în care liberalii au condus Primăria Timișoara fără să...

După opt ani în care liberalii au condus Primăria Timișoara fără să „salveze” Colterm, Nica și Tabără vin cu soluții la criza societății de termoficare

4
DISTRIBUIȚI

Președintele PNL și CJ Timiș, Alin Nica, a declarat, luni, că văzând lamentările primarului Dominic Fritz că orice critică e un atac politic, a decis să vină cu câteva soluții la criza Colterm.

„Pe termen mediu și lung, am identificat patru proiecte cu surse de finanțare. Primul proiect este o centrală bazată pe energia geotermală. Într-o comună din Timiș (n.r. –  Dudeștii Vechi) se fac pași pentru acest proiect, suntem în discuții cu o firmă austriacă, finanțarea e asigurată din bani privați ca să facă o asemenea investiție într-o comună periurbană, Dudeștii Noi. În 19 aprilie vom avea o întâlnire de lucru la care a confirmat prezența și primarul Timișoarei. Al doilea proiect este o instalație de co-generare bazată pe hidrogen, pe PNRR sunt finanțabile astfel de proiecte. Deja cei din Mehedinți doresc să facă acolo o fabrică de producție de hidrogen prin PNRR, am putea face și noi la Colterm. Al treilea proiect este realizarea unui biodigestor  cu finanțare prin POIM (n.r.


– Programul Operaţional Infrastructură Mare) sau PODD (n.r. – Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă). Trebuie acțonat acum pentru că se pierde altfel șansa, PNRR vine acum și nu ne mai întâlnim cu el, POIM se încheie anul viitor”, a precizat, luni, liderul liberal Alin Nica.

Acesta a mai precizat că „Timișoara aș vrea să fie ținută minte ca orașul pionier aflat în avangarda administrațiilor publice”.

Al patrulea proiect propus de Alin Nica se referă la un Centru olimpic de înot al Primăriei Timișoara la Chișoda, lângă Colterm, care să folosească energia provenită din căldura reziduală, care altfel s-ar pierde, sursa de finanțare fiind CNI.

„Acestea sunt patru proiecte care nu rezolvă problema acum, dar trebuie să însămânțăm rezolvarea problemei pe termen lung”, a mai spus Alin Nica.

Viceprimarul liberal Cosmin Tabără a prezentat soluțiile pe termen scurt pentru Colterm.

„Încă din mai-iunie, ceream să se refacă stocurile de cărbune, dar ne-am găsit în situația ingrată de a cere donații de pături pentru spitale. Au fost momente grele și rușinoase pentru Timișoara. Cer ca din timp, de acum, să negociem contractele pentru toamnă-iarnă. Timișoara nu își permite să trăiască de pe o zi pe alta, oamenii nu știu ce să facă, dacă să se debranșeze sau nu. Primăria trebuie să se așeze la masă cu administratorul judiciar și să găsească o soluție”, a fost de părere vicerprimarul Cosmin Tabără.

Edilul a mai precizat : „Nu știu câți timișoreni s-au debranșat, nu au avut bază legală în această perioadă, dar aud de la timișoreni că s-au debranșat sau urmează să se debranșeze de la Colterm.”

Președintele PNL Timiș, Alin Nica, a mai spus că „nu e un moft să achiziționezi certificatele verzi, este respectarea legii. Căldura în casele timișorenilor, școli și spitale este o prioritate zero, să lase alte proiecte, altfel luna viitoare ne vom trezi cu o amendă record care va pune cetățenii Timișoarei în pericol să mai stea o iarnă în frig”.

4 COMENTARII

  1. Povesti de adormit copii, practic nici o idee nu e realizabila anu asta si timisorenii trebuie sa se descurce singuri. Cine vrea sa-si rezolve problema isi pune centrala, cine nu, va tremura si mai tare.

  2. Are 4 idei. Judecând după felul in care gestionează lucrările la o sosea de câțiva km, nu il vad in stare sa treacă de studiile de fezabilitate. Si alea făcute de o firmă de partid, copy paste.

  3. Baza legala….dar sa platesc si sa stau in frig e legal? Ma debrasez si gata. Pana aduceti voi apa geotermala de la Dudesti, ce facem aici? Mai bine ati da subventii sa-si puna lumea centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.