Șase ani de la debutul proiectului „Salvator din pasiune”. Cum pot deveni...

Șase ani de la debutul proiectului „Salvator din pasiune”. Cum pot deveni timişenii voluntari la ISU

0
DISTRIBUIȚI

Astăzi, 6 mai, s-au împlinit șase ani de când Departamentul Pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a lansat pentru doritori provocarea de a deveni voluntari în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din ţară prin intermediul proiectului „Salvator din pasiune”.

Demersul a urmărit beneficiile activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice și valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

La nivel local, de la debut, peste 300 de persoane au manifestat interes și au răspuns proiectului, din dorința de a se alătura pompierilor timișeni în misiunile specifice și pentru a desluși tainele nobilei lor misiuni. Numai în primele patru luni ale anului 2022, s-au înscris 41 de voluntari noi.

Pentru a putea participa la intervenții alături de echipajele operative de profesioniști, voluntarii parcurg atât cursuri introductive privind structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cât și etape de pregătire specifice pentru însușirea noțiunilor de prim ajutor, descarcerare și operațiuni de salvare.

INFORMAȚII BACKGROUND:

Proiectul „Salvator din pasiune” este structurat în trei etape ce presupun recrutarea și înscrierea candidaților, analizarea dosarelor și încheierea contractelor de voluntariat.

Condiții necesare înscrierii:

❗  vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;

❗  apt din punct de vedere medical;

❗  să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor cu intenție;

❗  să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Dosarul candidatului trebuie să conțină:

❗  cererea de înscriere;

❗  certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

❗  copie după actul de identitate;

❗  avizul psihologic;

❗  actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare, adeverința medicală și acordul părinților/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Mai multe detalii pot fi consultate pe site-ul: https://www.isutimis.ro/index.php/informatii-utile/program-voluntariat

Dacă stai de vorbă cu pompierii salvatori, vei afla că intervențiile care au un impact emoțional major asupra acestora, indiferent de câți ani de experiență pe intervenție au, sunt cele în care victimele sunt copii.


Nu mai vorbim de cele în care e vorba de nou-născuți sau născuți prematur. Transportul bebelușilor, aflați în stare critică, în condiții optime și asigurarea îngrijirilor necesare pentru supraviețuirea acestora este o prioritate pentru sistemul de urgență prespitalicesc.

În anul 2009, la nivelul ISU Timiș a fost operaționalizată prima autospecială de tip neonatologie, destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă. Această autospecială deservește județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, asigurând răspunsul la sute de solicitări în ultimii 12 ani de activitate.

Doar în anul 2021, echipajul autospecialei a intervenit la 189 de cazuri de urgență neonatalogică, iar în primele 4 luni ale anului 2022 s-au înregistrat deja 73 de intervenții. Pe lângă sutele de misiuni naționale, autospeciala de tip neonatologie din cadrul ISU Timiș a efectuat și zeci de misiuni internaționale, asigurând transportul mai multor bebeluși aflați în stare gravă.

În data de 3 mai 2022, 12 ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică au intrat în dotarea IGSU, în scopul creșterii calității misiunii de răspuns la urgențe, pe zona de neonatologie. Dintre acestea, o autospecială a ajuns în dotarea unității noastre. Aceasta va înlocui autospeciala veche, asigurând astfel condițiile necesare de transport în siguranță a bebelușilor care au mare nevoie de asistență medicală de specialitate.

Siguranța cetățenilor și asigurarea unui răspuns prompt la solicitările celor aflați în nevoie, au fost și vor rămâne prioritățile instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.