Parlamentul a adoptat Legea de înființare a Muzeului Național al Revoluției, la...

Parlamentul a adoptat Legea de înființare a Muzeului Național al Revoluției, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Parlamentul a adoptat Legea de înființare a Muzeului Național al Revoluției, a anunțat miercuri Ministerul Culturii. Acesta urmează să fie amenajat la Timișoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare.

„Ziua de astăzi, 29 iunie 2022, marchează pentru posteritate înființarea, prin lege, a Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”, a anunțat, pe Facebook, Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

Conform anunțului, inițiativa a fost semnată de un număr record de parlamentari, peste 300, și ca a primit în plenul Camerei Deputaților 275 de voturi „pentru”.

Ideea înființării muzeului aparține mai multor parlamentari de Timiș, care, în 2013, au transmis Ministerului Finanțelor o solicitare de alocare a sumei de 3 milioane de euro pentru acoperirea costurilor aferente unei astfel de investiții.

În același an, la propunerea Ministerului Finanțelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării de finanțare, integrând obiectivul de investiții în portofoliul Unității de Management a Proiectului.

„Din 2013, echipa noastră și-a asumat proiectul ca fiind unul <cheie> și care trebuie dus la bun sfârșit în pofida oricăror neajunsuri, sensibilităților încă existente în societate față de un astfel de demers, fluctuațiilor politice și inerentelor opinii contrare.


Deși parcursul a fost unul lung și dificil, contextul actual este unul promițător dacă ne gândim că proiectarea clădirii muzeului este în curs, necesarul financiar asigurat pentru investiție a crescut de la 3 milioane de euro în 2013, la peste 20 milioane de euro grație Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei parafat la 9 iunie 2022, iar în curând se va constitui o echipă de specialiști care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului”, transmite UMP.

Muzeul va fi amenajat la Timișoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare ce va fi amenajată în acest scop. Acesta „va prezenta evenimentele așa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul țării și va funcționa sub autoritatea Ministerului Culturii”.

Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăria Municipiului Timișoara, în anul 2015, și a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naționale, în administrarea Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.