Expoziții de neratat la galeria META Spațiu din Timișoara, deschise până în...

Expoziții de neratat la galeria META Spațiu din Timișoara, deschise până în noiembrie FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Ultimele expoziții ale centrului de artă contemporană MV sci-art și ale galeriei META Spațiu aduc în prim plan, în cadrul programului „Sci-art your life” care se va desfășura până în luna noiembrie a anului viitor,  lucrările a două artiste a căror preocupare comună este natura, în expoziții curatoriate de Mirela Stoeac-Vlăduți.

„Incidents of soft care”, expoziția Alexandrei Boaru, s-a deschis recent la galeria contemporană META Spațiu din Timișoara și va putea fi vizitată până în 12 noiembrie. Artista prezintă o serie de fotografii analogice, obiecte și o instalație in situ, care are ca temă centrală simbioza dintre plante și părul feminin, folosită ca metaforă și substanță pentru un proces necesar transcenderii între diferite specii. Atât prin structura cât si prin funcțiile sale, părul este materie vie, care ia naștere dintr-un germen. Celulele se înmulțesc, germenele se dezvoltă, căpătând forma unei sfere goale în interior. În interiorul celulei vegetale există, însă, numeroase particule care îndeplinesc diverse funcții necesare supraviețuirii plantei. Natura, ca realitate obiectivă, este conceptualizată, trecută prin filtrul propriei trăiri artistice, interiorizată și reconstruită într-o viziune nouă, antagonică, și care vine să contrazică paradigmele de genul „om versus natură”. Artista colaborează cu plantele pentru a genera, împreună, un nou mod de a fi în lume, într-o manieră postmodernistă, care caută descoperirea unor trăsături comune, a simbiozei și a infinitelor posibilități de transformare, în care ființa umană nu se mai află în centrul lumii.

Expoziția Silviei Moldovan, „Vederi de la Sepale”, care poate fi vizitată până în 5 noiembrie, este o deschidere înspre o lume în care păsările găsesc un adăpost sigur: Sepale, care explorează modul în care cunoașterea despre alte specii poate fi dobândită prin observație și comunicată indirect, prin fotografii și video-uri și relația complicată dintre om și natură. Lucrările sale surprind subtil viața  păsărilor, prin ochiul fin al observatorului, rolul acestora în ecosistemul urban, și caută stabilirea unor legături între specii, care permit coexistența acestora.


Sunt, în același timp, o descriere realistă a unei situații care poate fi observată dar greu descifrată la o primă vedere, dar poate da naștere unui dialog care poate implica nu doar specia umană, și în care semnificația este esențială.

Sâmbătă, 8 octombrie, începând cu ora 12:00, va avea loc un tur ghidat gratuit,  susținut de curatorul Mirela Stoeac-Vlăduți, pe bază de înscriere la contact@metacontemporary.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.