Război în Ucraina, ziua 237. Bombardamentele rusești au întrerupt, din nou, ...

Război în Ucraina, ziua 237. Bombardamentele rusești au întrerupt, din nou, alimentarea cu electricitate a centralei Zaporojie

0
DISTRIBUIȚI

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, din sudul Ucrainei, funcționa luni cu generatoare diesel de urgență, după ce bombardamentele rusești au întrerupt alimentarea cu energie externă, a declarat compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, conform Reuters.

Energoatom a declarat că generatoarele de rezervă au intrat în funcțiune după ce singura substație care alimenta centrala cu electricitate din rețeaua ucraineană a fost avariată înainte de zori.

Deși cele șase reactoare ale centralei au fost oprite de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține rece combustibilul nuclear din interior.

Energoatom a declarat că Rusia vizează acum toate substațiile care alimentează cu electricitate centralele nucleare ucrainene, o acuzație pe care compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom nu a comentat-o imediat.

„În ultimele zile, invadatorii ruși, bombardând întregul teritoriu al Ucrainei, au vizat în mod deliberat substațiile conectate prin linii de comunicație de înaltă tensiune la centralele nucleare ucrainene”, a declarat Energoatom pe site-ul său.

Scriind pe Facebook, ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat „Un astfel de șantaj nuclear din partea unei țări teroriste nu ar trebui să rămână fără răspuns din partea comunității mondiale!”

Zaporojie este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a proclamat ca fiind anexate, dar pe care le ocupă doar parțial.

Forțele rusești au ocupat centrala, cea mai mare din Europa, în urmă cu aproape opt luni.


Aceasta este încă operată de personalul ucrainean.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri pentru bombardamentele de la situl centralei, care au avariat clădiri și au amenințat cu un accident nuclear catastrofal.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) face presiuni pentru instituirea unei zone de protecție pentru a preveni noi bombardamente, iar șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a vizitat atât Moscova, cât și Kievul săptămâna trecută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.