Candidații pentru funcția de procuror general al României, audiați de ministrul Justiției....

Candidații pentru funcția de procuror general al României, audiați de ministrul Justiției. Alex Florența, primul la interviu UPDATE 4 Declarații date de Gabriela Scutea la ieșirea de la audiere

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Justiției îi va audia, astăzi, pe cei doi candidați pentru funcția de procuror general al României – Alex Florența, fostul șef al DIICOT Timișoara și împuternicit la conducerea Serviciului de crimă organizată din cadrul structurii centrale a anti-mafia, și Gabriela Scutea, actualul procuror general al României.

Primul care va fi audiat, de la ora 10:00, este Alex Florența. Acesta a ajuns la sediul Ministerului Justiției, la 9:40 și a refuzat să facă declarații, spunând că va face acest lucru după interviu.

Urmărește PRESSALERT.ro pentru a afla principalele declarații.

UPDATE Audierea a început cu o întârziere de 15 minute, iar transmisia video este, însă, fără sunet.

După 20 de minute de audieri, Ministerul Justiției a reluat transmisia cu sunet. Procuorul Alex Florența a declarat că nu există la nivelul Ministerului Public sisteme de monitorizare a streaming-urilor video, imperios necesare pentru infracțiunile de pornografie infantilă. Florența a vorbit despre pasivitatea Ministerului Public în privința sesizărilor din oficiu și de dependența procurorilor de informațiile venite de la instituțiile partenere. Un punct important a fost modul de distribuire a dosarelor, acesta afirmând că procurorii parchetelor de pe lângă curților de apel nu sunt folosiți conform pregătirii.

Procurorul Alex Florența a vorbit despre „dinamizare a managementului” Ministerului Public și o „mai bună cunoaștere a fenomenului infracțional” fără de care nu este posibilă o mai bună reacție a autorităților.

UPDATE 2 Audierea lui Alex Florența s-a încheiat, iar Gabriela Scutea a ajuns la sediul Ministerului Justiției la ora 11:50 și a spus că își va prezenta viziunea în următoarea oră și jumătate.

UPDATE 3 Alex Florența a încercat să rezume în doar câteva cuvinte, la ieșirea din sediul Ministerului Justiției, ideile principale din interviul pentru postul de procuror general.

„În momentul de față principala noastră problemă la nivelul Ministerului Public este o cunoaștere deficitară a fenomenului infracțional, mai ales pe formele lui severe de manifestare, lucru care presupune o analiză mai aprofundată, iar apoi stabilirea unor direcții clare de acțiune, pentru a putea să folosești resursele umane și materiale pe care le ai, destul de limitate de altfel, atât la nivelul parchetelor cât și al structurilor specializate, pentru a ținit exact acele elemente pe care le consideri în momentul de față sub aspect infracțional că au o anumită prevalență pentru siguranța și ordinea publică din România”, a spus Florența.

Procurorul a vorbit în audiere și despre o oarecare lipsă de viziune la nivel de minister. „Am explicat în cadrul interviului ce am avut în vedere. Nu am punctat un anume lucru sau o anumită persoană, ci vorbesc de o deficiență care există pe un anumit palier de foarte mulți ani. În rest, permiteți-mi să parcurg întreaga procedură, care este foarte lungă, și apoi, în funcție de rezultat, vă mai stau la dispoziție cu alte explicații mai pe larg”, a precizat fostul șef al DIICOT Timișoara.

Un subiect fierbinte al zilei este cel legat de corupția din sistemul medical, iar Alex Florența a fost întrebat despre cum ar aborda această problemă din postura de procuror general al României.


„Deocamdată nu am cum să iau în calcul astfel de lucruri. Repet, să așteptăm să treacă această procedură, iar în măsura în care voi fi desemnat eu procuror general, atunci putem face o analiză. Nu există abordări generale, nu pot spune că există la nivelul unui sistem o problemă generalizată. Sunt în general probleme punctuale, care dacă știi să le abordezi cum trebuie, să formulezi strategii, poate duce la reducerea acelui fenomen și o soluționare a lucrurilor pe termen mediu, lung. Dar și cu analize periodice, pentru a vedea în ce măsură măsurile pe care le-ai luat au avut efect. Dar repet, despre astfel de lucruri putem vorbi, dacă va fi cazul, după finalizarea procedurii”, a declarat procurorul.

În ceea ce privește afirmația că procurorii parchetelor de pe lângă curților de apel nu sunt folosiți conform pregătirii, Florența a precizat că „n-am spus că stau degeaba, am spus că în momentul de față competența materială la nivelul Ministerului Public, așa cum e prezentată ea în codurile de procedură penală și legile speciale, este neunitară, făcând ca încărcătura dosarelor pe Parchete să fie total inechitabilă. Orice minister, orice instituție echilibrată care are o viziune de acțiune pe viitor caută să-și folosească toate resursele umane la același nivel. De aceea cred că e nevoie de anumite măsuri pentru recalibrarea acestei competențe și la nivelul Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel”.

Candidatul pentru funcția de procuror general a fost întrebat și despre problema imixtiunii serviciilor secrete în Justiție. „Nu cred că există în momentul de față nicio formă de intervenție a serviciilor secrete în Justiție, pentru că nu mai există niciun cadru în care să se realizeze o astfel de intervenție. Trăim într-un cadru procesual schimbat, avem un cadru pe baza legilor Justiției nou adoptate care definesc foarte bine și foarte clar rolul fiecărei instituții în sistemul de siguranță și ordine publică din România și nu cred că ne putem pune problema de astfel de aspecte”, este de părere Alex Florența.

UPDATE 4 Gabriela Scutea și-a început audierea cu o prezentare a rezultatelor de până acum, considerând că acest lucru este necesar, ea fiind procuror general în funcție. În ceea ce privește planurile de viitor, Scutea a vorbit despre o mai bună specializare a procurorilor, despre folosirea noilor tehnologii și despre cooperare internațională. Printre problemele care necesită o mai mare atenție, procurorul general a menționat lipsa de personal, pasivitatea și interacțiunea deficitară între instituții.

La ieșirea din sediul Ministerului Justiției, candidata a subliniat că pandemia a avut un impact mare în ultimii ani ani și a afectat modul de a lucra al Parchetului General.

Aceasta mai consideră că distribuirea dosarelor de la parchetele tribunalurilor la parchetele curților de apel pentru reducerea volumului de muncă a avut și va avea în continuare efecte benefice.

„Se vede în fiecare an în raportul de activitate care este volumul de cauze preluate de către parchetele curților de apel, Parchetul General sau parchetele de pe lângă tribunale. Consider că această modalitate de a acționa și-a produs și își produce în continuare efectele benefice, fiind adaptată în funcție de situație”, a spus Gabriela Scutea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.