Film despre un episod cutremurător din istoria României, proiectat la Timișoara

Film despre un episod cutremurător din istoria României, proiectat la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Filmul artistic independent de lung-metraj „Experimentul Pitești”, un film-document despre ororile petrecute în lsgărtul de reeducare de la Pitești, care a fost  început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, va putea fi văzut și la Timișoara în 22 martie, de la ora 20:30, la cinema „Victoria”, în cadrul unui eveniment caritabil.

„Experimentul Pitești”, care a durat din 6 decembrie 1949 până în august 1952, a fost cel mai odios episod din teroarea instituită în închisorile comuniste, de o abjecție totală, aidoma arhipelagului Gulag descris de Soljenițîn, un adevărat lagăr de exterminare al deținuților, pentru a da naștere unui nou tip „uman”. Alexandru Nikolski, șeful securității române din acei ani, a pus la punct un plan diabolic de lichidare a rezistenței morale a studenților, cei mai mulți acuzați de „uneltiri contra statului” și încarcerați la Pitești, o închisoare din afara orașului rezervată tinerilor, în care teroarea era continuă, împinsă până la limitele ei extreme, căci torționarul  se afla în aceeași celulă cu cel torturat, și era schingiuit în permanență.


Torționarii, aflați sub conducerea deținutului abrutizat Eugen Țurcanu, au inițiat, metodic, distrugerea psihică a tinerilor, capacitatea lor de a se opune, conform unui plan care avea mai multe etape, punctul final fiind acela în care aceștia erau puși să-și tortureze cel mai bun prieten. Cheia reușitei era tortura, care a cunoscut cele mai inimaginabile și umilitoare forme, de la scufundarea cu capul în hârdău, mâncarea pe care trebuiau să o apuce cu gura, dormitul în pielea goală pe ciment, până la batjocorirea credinței prin cele mai scabroase metode.

Filmul, realizat de asociația „Connections”, care a presupus analiza arhivelor și multe interviuri, este prima ecranizare despre „cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est” și „cea mai mare barbarie a lumii contemporane”, conform scrierilor lui Alexandr Soljenițîn, și totodată se dorește a fi un testament al celor care au trecut prin ororile comunismului și un semnal de alarmă pentru tinerele generații.

„Lung-metrajul despre Experimentul Pitești este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii… ”, spune realizatorul filmului, Victoria Baltag, despre ceea ce istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, spunea că „a fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”.

Biletele au valoare de donație către Asociația Connections România pentru plata actorilor și a echipei care a lucrat timp de 11 ani la acest proiect, și se achiziționează de la casa de bilete a cinematografului sau online de pe eventbook.ro. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.