Veliko Gradiste, destinația sârbească perfectă pentru o „evadare” peste graniță

Veliko Gradiste, destinația sârbească perfectă pentru o „evadare” peste graniță

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1106286595">

De mai mulți ani, localitatea Veliko Gradiste, aflată la doar câțiva kilometri în sudul Dunării, este prima din Serbia care vine să-și prezinte oferta turistică de sezon la Timișoara, un demers care a dat rezultate, căci numărul turiștilor, mai ales al celor din România, a crescut de la an la an, mai ales în sezonul trecut.

Delegația alcătuită din primarul orașului, Dragan Milić și directorul Organizației Turistice Veliko Gradiște Dajana Stojanović, având susținerea Excelenței Sale Vladan Tadić, consulul general al Serbiei la Timișoara, au ținut să evidențieze colaborarea pe care Veliko Gradiste o are cu mai multe localități din Banatul românesc și dorința de a extinde turismul de sfârșit de săptmână sau din zilele de sărbătoare la sejururi mai lungi, prin prezentarea ofertei turistice din ce în ce mai bogate.

Lacul de Argint, supranumit „litoralul Serbiei”

Perla turismului de la Veliko Gradiste rămâne  stațiunea Srebrno jezero, așa-numitul „litoral al Serbiei”, unde se află Lacul de Argint, la doar 132 de kilometri de Timișoara. Nu este însă singura atracție care i-ar putea determina pe vizitatori să petreacă mai multe zile în regiune, mai ales în anul în care, după Novi Sad, Timișoara este capitală culturală europeană și momentul este favorabil pentru dezvoltarea reciprocă a turismului între cele două țări vecine.

Lacul de Argint, unul dintre cele mai mari din Serbia, are o lungime de 14 kilometri iar numele i se trage de la culoarea argintie a apei, filtrată de solul nisipos. Pe malurile lui s-a dezvoltat o adevărată stațiune turistică, cu pensiuni, hoteluri, restaurante, plaje, cu posibilitatea practicării unor sporturi nautice și acvatice, terenuri de sport. Atât pe lac cât și pe Dunăre se pot face plimbări cu barca iar amatorii de pescuit pot spera la capturi impresionante.

Oferte pentru sejururi de o săptămână

Lacul nu este însă singurul loc care merită vizitat. Și orașul vechi, aflat pe malul râului Pek, în locul în care acesta își varsă apele în Dunăre, este un loc extrem de pitoresc, cu parfumul său de epocă, bazarul, faleza Dunării care leagă orașul de Lacul de Artgint, grădinile cu flori sau terasele cochete. Specialitățile culinare, între care se remarcă faimoasa „fasole de Gradiste” sau ciorba de pește proaspăt pescuit, și mai ales binecunoscuta ospitalitate sârbească sunt atractive pentru cei interesați de turismul gastronomic, deopotrivă cu prânzul tradițional sârbesc oferit pe vaporașul de croazieră care oferă plimbări pe Dunăre spre Cazane.

Nu departe de oraș se află două vechi cetăți, Ram, construită din porunca sultanului Baiazid al II-lea, și Golubac, disputată pentru importanța ei strategică. Ambele au fost recent restaurate și introduse în circuitul turistic internațional, și au dobândit deja o binemeritată faimă atrgând tot mai mulți turiști, mai ales după ce revista „National Geographic” a consemnat că la cetatea Ram se poate vedea cel mai frumos apus de soare de pe Dunăre, când apa fluviului capătă și el un luciu de argint. Situl arheologic de la Lederata, aflat nu departe de oraș, este, la rândul lui, o mărturie despre locuirea succesivă în zonă a celților, avarilor și slavilor. Mănăstirea Tumane este, în ultimii ani, unul din cele mai căutate locuri pentru turismul pravoslavnic, precum și cea de la Nimnik, ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Turism pentru toate vârstele

În viitorul apropiat va fi construit un drum expres care va face destinația mai accesibilă și se dorește amenajarea unui port la Dunăre. Oferta turistică a fost gândită pentru vizitatorii de toate vârstele. Dacă tinerii se vor putea distra în barurile și discotecile de pe malul Dunării, plaja și un aquaparc, precum și terenurile sportive sunt locuri atractive mai ales pentru familiile cu copii iar vasele de croazieră de la bordul cărora poate fi admirat atât orașul cât și vechile cetăți și mănăstiri sunt ispititoare pentru toate vârstele. Totodată, pe întreg parcursul verii, sunt organizate o serie de evenimente, de la festivaluri de muzică rock la zile pescărești, muzică și dansuri tradiționale, manifestări culturale sau sportive, menite să trezească interesul turiștilor.

Nu în ultimul rând, firmele de turism timișorene au fost invitate în Serbia, pentru a face prezentări similare menite să promoveze atracțiile turistice din Timișoara și din împrejurimi.

Foto: Constantin Duma

1 COMENTARIU

  1. Veliko Gradiște nu este in Banat, ci în Timoc. Este o destinație frumoasă, bună pentru o ieșire de câteva zile în apropiere de Timișoara, cu prețuri și servicii mai decente decât pe malul românesc al Dunării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.