Administraţia Fritz, o nouă dovadă de amatorism. Primarul anunţă modificări-cheie pentru Colterm,...

Administraţia Fritz, o nouă dovadă de amatorism. Primarul anunţă modificări-cheie pentru Colterm, dar administratorul special află din presă

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a anunţat miercuri că, din vară, o nouă firmă a municipiului va prelua distribuţia agentului termic, în timp ce Colterm se va ocupa doar de producţie. Conducerea actuală a companiei aflate în insolvenţă s-a arătat surprinsă de decizie iar administratorul special Cristian Amza e îngrijorat de pierderea monopolului.

Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de producţie şi distribuţie a agentului termic expiră la finele lunii iunie şi nu va fi prelungit. Activitatea de transport, distribuție și furnizare va fi delegată unei alte companii municipale: Uzina Energetică Timișoara.

”Soluția pe care o propunem este ca societatea Colterm să se concentreze pe activitatea de bază, cea de producție, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara. Asta are mai multe avantaje: pierderile tehnologice de care s-a plâns Colterm până acum nu vor mai fi suportate direct de companie, care va vinde agentul termic la poarta fabricii. În același timp, primăria va avea oportunitatea de a accesa fonduri pentru alte tehnologii verzi. Asta înseamnă că noi sau alte companii vom putea investi în noi tehnologii verzi de producere a energiei pe care să o distribuim populației. Deschidem poarta pentru diversificarea surselor de energie, în special în zona de regenerabile, ca să reducem din costurile totale ale agentului termic (…) Avem deja de anul trecut înfiinţate două companii, una dintre ele o pregătim acum pentru a putea prelua acest serviciu, un serviciu care va permite şi un alt mod de facturare, de relaţionare cu clienţii, de digitalizare, pentru ca atunci când putem să începem de la un nou punct, putem să şi îmbunătăţim serviciile pentru cetăţeni. Nu vorbim doar de o chestie pe hârtie, bineînţeles că va fi… inclusiv cu angajaţi, va trece la o altă firma. Firma este Uzina… nu ştiu, nu mai ştiu ce nume i-am dat, poate mai dăm şi un alt nume. Avem o firmă înfiinţata de anul trecut, două firme chiar, şi acum analizăm mai multe opţiuni, dar na, important e că da, va fi o firmă reală, cu angajaţi, cu muncă”, a spus Dominic Fritz.

„Pierderile vor exista într-o altă formă. Adică noi cumpărăm agentul termic de la uşa fabricii şi, ce ajunge la oameni în casă şi până când facturăm, bineînşeles că aceste pierderi vor fi suportate de această firma nouă. Şi de firmă şi de Primărie. Bineînţeles că tocmai asta e toată ideea, cu această firma putem avea multe alte oportunităţi de a eficientiza această reţea şi putem să ştim exact ce am cumpărat şi ce am livrat.


Nu mai aşteptăm un an jumătate să ne dea cineva un raport, un bilanţ energetic, să ne spună uite, 100 de milioane am pierdut. Vom vedea în fiecare zi ce cumpărăm, la poarta fabricii. Aceste pierderi vor fi atunci când vor fi, dar prezumţia este că aceste pierderi vor fi mult mai mici”, a răspuns edilul când a fost întrebat cum vor fi reduse pierderile tehnologice. Fritz nu a putut oferi însă date legate de costurile cu noua firmă şi angajaţii acesteia, adăugând că nu e rolul său acum să scoată cifre „din burtă” şi că aceste studii vor fi făcute.

„Colterm nu poate investi în tehnologii noi şi nicio firmă nu va vinde termie la Colterm. Singura variantă sa cumpărăm alte tehnologii este să cumpărăm agent termic la poarta fabricii şi să rupem producţia de distribuţie, pentru că doar aşa putem să distribuim un agent termic care este produs şi prin alte tehnologii şi nu prin tehnologii vechi”, a mai motivat Fritz decizia. Primarul Timişoarei a adăugat că noua firmă poate cumpăra agentul termic şi de la alt producător, care poate fi tot o firmă a primăriei: „…Nimeni nu face contracte cu Colterm. Nimeni nu investeşte în ceva în care partenerul este în insolvenţă. Facem un nou contract de delegare, de producţie. Noi vrem sa susţinem Colterm şi, în continuare, Colterm poate să produca la un preţ concurenţial, dar nu lăsăm Colterm pe stradă. Facem un nou contract, dar pe producţie”.

Într-un răspuns pentru opiniatimisoarei.ro, actuala conducere a Colterm s-a arătat surprinsă de decizia Primăriei Timişoara. „Legat de acest transfer, discutii generice si generale au fost pe masă de la momentul de la care am preluat compania, în urmă cu un an şi sase luni. Cred că până anul trecut prin primăvara era o astfel de discuţie, după care ideea nu a mai avut tracşiune. La prima strigare, separarea distribuţiei de producţie, eliminarea distribuţiei din Colterm ar însemna, în prima fază, pierderi mai reduse, pentru că pierderile provin din segmentul de distribuţie. Strict financiar, pentru Colterm ar trebui să fie mai bine, pentru ca nu mai ai acest efort de a suporta costurile cu elementele nerecunoscute, pe care societatea le suporta pana la 12–14-18 luni, până recuperează. Strategic, însă, nu e neapărat cea mai bună varianta. Nu e cel mai bun lucru care ar putea să se întâmple acestei societăţi, pentru că o altă societate care produce îţi sparge monopolul, pe care la momentul actual Colterm îl are. Dar nu e vorba de noţiunea răutăcioasă asupra monopolului. Crescând concurenţa pe piaţă, o companie care are nişte dificultăţi tocmai îşi mai ia niste dificultăţi”, a precizat Cristian Amza, administratorul special Colterm, pentru sursa citată.

Primăria a anunţat printre altele că a depus un proiect de 230 de milioane de lei pentru achiziționarea unei instalații de cogenerare, prin fonduri PNRR şi că pregăteşte o nouă investiţie pentru tetehnologizarea altor 30 de km de rețea în încercarea de reducere a pierderilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.