Politehnica s-a despărţit urât de Liga 2: umilită de Metaloglobus după pauză....

Politehnica s-a despărţit urât de Liga 2: umilită de Metaloglobus după pauză. Codrea: „Ne pare foarte rău”

0
DISTRIBUIȚI

Politehnica Timişoara şi-a luat la revedere urât de la Liga 2, cu un 0-5 pe teren propriu în faţa Metaloglobusului, care a sperat în van că va evita locul de baraj din grupa A. La pauză scorul era 0-0, dar tinerii alb-violeţi pregătiţi de Paul Codrea au fost prea cruzi pentru adversar, care nu a avut milă de fanii fideli ai alb-violeţilor în primul rând.

Înainte de meci doi dintre oficiali partidei au primit plachete de la fostul mare arbitru Nicolae Grigorescu – „centralul” Andrei Țiţii (Şura Mică) și tuşierul Constantin Cantemir (Făgăraş) fiind la ultimul meci din carieră. De asemenea a fost ţinut şi un moment de reculegere pentru fostul viceprimar timişorean Adrian Orza, care a murit aseară în urma unui atac de cord.

Meciul, cu miză efectivă numai pentru oaspeţi, nu a început rău pentru gazde. Poliştii au vrut să se despartă cu fruntea sus de Liga 2, dar nu au ameninţat poarta lui Gavrilaş decât sporadic, în special prin incursiunile individuale rarerori duse la capăt de Bîrnoi. Oaspeţii, mai pragmatici, nu au impresionat, dar au deblocat tabela în partea secundă prin „decarul” Georgian Honciu, a cărui execuţie din lovitură liberă din minutul 52 a fost la fel de bună ca a oricărui star din campionatele puternice. Moldovan, înlocuitorul lui Murariu – accidentat şi el – a plonjat în van spre vinclul din dreapta lui. La doar cinci minute defensiva alb-violetă a mai cedat o dată, la şutul lui R. Neacşu din afara careului.

Antrenorul timişorenilor, Paul Codrea, doar cu o soluţie de senior pe bancă, în Alin Ignea, care-şi anunţase deja plecarea de la echipă, a mai aruncat în luptă noi juniori debutanţi. Talentaţii Bogdan Bratu sau Marco Lazăr (născut 2007!) s-au aflat în această ipostază. Poli a început însă să încaseze gol după gol pe final. Laur. Liş (min. 73), Zukanovic, la doar un minut distanţă şi tot el cu trei minute înainte de finalul timpului regulamentar, au profitat de apărarea franjuri a gazdelor, căzută şi pe fond psihic.

Metaloglobus nu a evitat locul de baraj, cu 32 de puncte, deoarece Slatina a bătut-o şi ea pe Minaur. Echipa din Pantelimon se pregăteşte de un duel de supravieţuire cu o altă bucureşteană Progresul Spartac, locul 5 din grupa B.

Poli merge în „C”, teoretic cu gândul la o reconstrucţie şi promovare rapidă, rămâne însă de văzut cu ce bugete de primării se va confrunta în an electoral. Şi cu ce echipă, în condiţiile în care o bună parte dintre puţinii seniori rămaşi vor pleca şi ei.

Politehnica: D. Moldovan – A. Vlaicu (77, M. Lazăr), Porumb (60, Ignea), Taub – D. Radu, Târsa (68, E. Adam), T. Călin, Marincu – Gîdea, Bîrnoi (60, M. Oprea) – Gavra (68, B. Bratu). Pe bancă: Balica – Dr. Macovei. Antrenor: Paul Codrea.

Metaloglobus: Gavrilaş (cpt.) – Okan C., C. Dima (55, Caramalău), A. Gheorghe, Honciu, Huiban (46, A. Sava), Lis (82, Sîrbu), Neacşu (75, Milea), A. Olaru (75, Goge), Zakir, Zukanovic. Antrenor: Eusebiu Tudor.

Eşecul drastic, negustat de fani, doar juniorii aplaudaţi

Deşi fără scop în clasament, ultimul joc oficial al Politehnicii timp de aproape patru luni de zile a atras publicul fidel, vreo câteva sute de timişoreni la arena „Ştiinţa”, totuşi neconformă ca mărime cu standardele Ligii 2. Ba jocul a început chiar într-o atmosferă de meci mare, cu o sărbătoare în Peluza Sud, 10 ani de la formarea grupului Frenetic, fumigenele şi mesajele au „curs” şi ele. Cel mai notabil fiind apelul la mobilizare pentru mitingul din 25 mai – „Arătăm că ne pasă!”, însoţit de un alt banner cu textul: „Performanţa egală cu infrastructura proastră / Sportu-i esenţial într-o societate sănătoasă”, semnat MCMXXI.

Pe final cântecele şi încurajările s-au transformat însă în trivialităţi la adresa rivalelor, reproşuri către jucători şi chiar pentru fostul preşedinte Viorel Şerban, rămas în organigrama SA-ului. La final galeria a chemat la salut echipa, seniorii au fost trimişi la cabine şi doar juniorii au fost aplaudaţi, sperându-se ca ei să reprezinte cum trebuie viitorul.

„Foarte drastică, ne pare foarte rău, sincer nu mă aşteptam, după prima repriză în care meciul a fost foarte echilbrat, poate chiar am condus noi puţin jocul. Nu mă aşteptam în repriza a doua. Din păcate au venit golurile alea cu execuţii, prima foarte frumoasă, a doua, cu puţină şansă, poate o greşeală a noastră. Şi acolo din păcate băieţii au cedat mental din păcate. Ne pare rău, ne cerem scuze, dar cred că băieţii atât au putut ei în momentul acesta, atât au dat, nu am ce să le reproşez… şi băieţii seniori care au jucat merită felicitaţi. Au lucrat lunile astea în nişte condiţii foarte grele, cu presiune tot timpul, nu-i uşor să joci la echipa de pe ultimul loc. Ei au venit în iarnă mulţi dintre ei. Nu cred că sunt ei vinovaţi de ce s-a întâmplat acum. Ce o să facem de acum încolo, ăsta-i lucrul cel mai important. Dacă reuşim să creăm o echipă bună şi să construim ceva mai pe termen lung.


Că aşa vedem că nu e reţeta perfectă… după primul a venit repede al doilea, dacă nu venea eram în meci. Dar s-a schimbat totul după al doilea gol şi s-a văzut că pe final deja nu mai eram echipă. Eram 11 băieţi îmbrăcaţi în acelaşi tricou dar nu eram echipă”, a spus Paul Codrea la final.

„Din ce ni s-a comunicat, da, sunt resurse financiare, dar vedeţi că e greu să atragi fotbalişti buni la Liga 3, pentru că nu putem compara cu salariile de la Liga 2, unde ai echipe ca şi Metaloglobus, ca şi Chiajna, finanţate de primării… Scopul nostru e să facem o echipă cât mai bun, să stăm cât mai puţin în Liga 3. Să valorificăm tinerii noştri pe care-i avem în academie. Să fie titulari ficşi, să nu intre aşa sporadic şi eu zic că sunt câţiva. Marincu de exemplu mi-a plăcut, a jucat azi fundaş stânga, s-a descurcat destul de bine. Vlaicu a devenit o certitudine, acum bineînţeles ei sunt copii, Vlaicu are 16 ani, Marincu 17, a intrat Marco Lazăr 15 ani. Ce să le cerem lor? Să ne câştige meciurile. Ideea e că avem viitor bun în faţă, dacă avem răbdare şi suporterii ne înţeleg puţin, eu zic că dacă avem linişte o să construim frumos… Aceştia suntem în momentul actual, lumea trebuie să înţeleagă că am dus-o greu în ultima perioadă, s-au şi accidentat Bocşan şi Oanea, a plecat Onni şi cu Milos, am rămas în nouă seniori la antrenamente, dar nu ne-am plâns de asta. Dimpotrivă, am văzut o oportunitate pentru tineri şi am încercat să o valorificăm. Eu zic că doi tineri au rămas titulari ficşi, Vlaicu şi Marincu şi-au câştigat locul. Mada şi Boariu, suspendaţi pentru că au luat roşu la juniori. Murariu o să stea o săptămână, aşteptăm de la doctor verdictul. Mai rămânem în mişcare până spre sfârşitul lunii. Bineînţeles o să rărim puţin ritmul antrenamentelor, pentru că nu mai avem scop. Dar vacanţa e mult prea mare, patru luni, nu putem să le dăm atât”, a conchis Codrea.

„Pentru noi miza importantă era săptămâna viitoare, pentru că ne aşteptam la rezultatul de la Slatina, dar a fost prilejul de a ne antrena în compania unui adversar la un meci oficial şi a trebuit să tratăm meciul foarte foarte serios. A doua repriză chiar am făcut ceea ce trebuia să facem de la începutul jocului. Ştiam că jucăm contra unei echipe Poli Timişoara, care în ultimele patru jocuri au avut o cu totul şi cu totul altă faţă. O echipă care se pretează mai mult la un joc de posesie, la un joc bun tactic şi chiar ne-a fost un pic teamă de acest joc, pentru că voiam să câştigăm să avem moral bun pentru baraj. Ne-am luat şi câteva măsuri să nu ne accidentăm şi de cartonaşe, am luat în calcul mai mulţi factori, pentru că ne interesează mai mult următoarele două jocuri. Ştiam că dacă o să marcăm două-trei goluri vor ceda, dacă marcau ei primii cu siguranţă prindeau încredere şi puteau să joace şi mai bine. Pentru că au avut o primă repriză, părerea mea au jucat bine… Trebuie să câştigăm barajul. Progresul e un adversar puternic, ne-am întâlnit o singură dată în campionat cu ei, am câştigat, dar niciun meci nu seamănă cu altul… Trebuie să muncim mult mult ca să câştigăm”, a declarat şi Eusebiu Tudor, „principalul” oaspeţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.