Actori de calibru, din țară și din străinătate, pe scena Teatrului Național...

Actori de calibru, din țară și din străinătate, pe scena Teatrului Național din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
A Girls Story

Capitala culturală Timișoara se va bucura și în luna iulie de spectacole remarcabile oferite de teatrul național, care vor aduce pe scenă actori de excepție.

Chiar în prima zi a lunii, de la ora 18:00. celebra piesă a lui W. Shakespeare, „Hamlet”, în traducerea lui Peca Ștefan și regia Adei Hausvater, adaptată provocărilor prezentului, se va bucura de prezența talentatului actor Claudiu Bleonț, alături de care vor fi revăzuți actorii timișoreni Matei Chioariu, în rolul titular, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Doru Iosif, Cristina König, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan, Adrian Jivan, Flavius Retea, Ionuț Iova, Darius Zet, Costa Tovarnisky, Raul Bastean și Claudiu Dogaru. Muzica aparține celebrei trupe Subcarpați, scenografia este semnată de Iuliana Vîlsan, sound design-ul de muzicianul Uțu Pascu și conceptul video de KOTKIvisuals.

În 7 iulie, celebrul teatru berlinez Schaubühne aduce pe scena naționalului timișorean un spectacol-manifest, „A Girls Story”, după adaptarea romanului lui Annie Ernaux, câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură în anul 2022, pentru „curajul și acuitatea de clinician cu care dezvăluie rădăcinile, denaturările și constrângerile colective ale memoriei personale”, așa cum se arată în motivația juriului. Construit în jurul istoriei personale a autoarei, spectacolul îi oferă actriței teatrului berlinez, Veronika Bachfischer, șansa unui rol magistral, în care intimitatea devine voce a societății. Spectacolul este prezentat în cadrul Anotimpurilor FEST- FDR, parte din traseul Vocile orașului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural „Timișoara– Capitală Europeană a Culturii 2023” și este prezentat cu sprijinul Centrului de Proiecte și al Goethe Institut.

Anotimpurile FEST-FDR continuă în 20 și 21 iulie cu „The infernal Comedy” (Comedie infernală), de Michael Sturminger, spectacol care îl aduce în fața publicului pe celebrul actor John Malkovich, alături de sopranele Susanne Langbein și Chen Reiss și de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, pentru a spune povestea criminalului recidivist Jack Unterweger.


Condamnat pentru crimă, Unterweger a fost eliberat la presiunea cercurilor intelectuale ale vremii pentru talentul lui literar, a ucis din nou și, imediat după ce a fost condamnat a doua oară, s-a sinucis. Cazul lui a stârnit emoții puternice și a fost exploatat ca exemplu privind eșecul măsurilor de reabilitare penitenciară. În rolul lui Jack Unterweger, John Malkovich – actorul care nu mai are nevoie de nici o prezentare – comstruiește o autobiografie fictivă, susținută de cele două soprane a căror muzică are ca temă dragostea și violența. Spectacolul este prezentat cu sprijinul Profi, Linde Gaz, Hamilton, Atos și Mewi, Bioclinica și MyPesel, cu implicarea Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.