Formația The Bandits a realizat muzica spectacolului de teatru EXOD: „Normal că...

Formația The Bandits a realizat muzica spectacolului de teatru EXOD: „Normal că am avut emoții mari înaintea premierei, pentru că am fost pe un teren nou și în live se pot întâmpla mici accidente“

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Adi Pâclișan

Teatrul Național a marcat un moment istoric pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, prin premiera spectacolului EXOD, creație a regizorului Oskaras Koršunovas, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute. Timp de mai bine de patru ore, cei peste 30 de artiști de pe scenă au creat un spectacol căruia nu i se pot pune etichete, iar unul din motivele pentru care sutele de spectatori au aplaudat frenetic acest proiect de anvergură a fost și prestația muzicală a evenimentului, care a fost asigurată de membrii formației timișorene The Bandits.

„Am fost contactați de către Ada Hausvater, managerul Teatrului Național, care ne-a invitat la o discuție cu celebrul regizor Oskaras Koršunovas. De la prima întâlnire am avut o chimie bună și așa am intrat în repetițiile pentru acest spectacol regizat de această personalitate multi-premiată a celor mai importante festivaluri de teatru ale Europei. Ni s-a explicat din start că vom acompania actorii. EXOD nu este un spectacol clasic de teatru, este un teatru combinat cu un concert care acompaniază și emoțional și din punct de vedere artistic ceea ce se întâmplă pe scenă. Este un fel de musical combinat cu teatru în care practic trupa stă în scenă și cântă pe tot parcursul spectacolului“, spune Răzvan Munteanu, solistul formației The Bandits.

Alături de câteva compoziții proprii, formația alcătuită din Sorin Stroie (chitară), Francis Mozes (clape), Tibor Aranyi (bass), Alexandru Munteanu (tobe) și Răzvan Munteanu (voce) a interpretat în cadrul acestui spectacol maraton și câteva teme celebre cântate în orginal de artiști ca Rolling Stones, Queen, Led Zeppelin, Sting, Pink Floyd, Depeche Mode sau Dr. Dre dar și câteva improvizații din mai multe genuri muzicale, care au dat o savoare aparte evenimentului.

„Chiar dacă am cântat câteva intervenții de melodii celebre noi The Bandits am venit cu amprenta noastră pe ele. Pe lângă meldoii clasice am avut și puțin hip – hop pentru că acțiunea specatcolului se întâmplă în Londra, loc unde se ascultă diverse chestii. Cântăm bucăți din piese celebre între 30 de secunde și un minut și nu întotdeauna e vorba de refren, uneori e intro-ul. Desigur am cântat și câteva din piesele noastre dar și momente de improvizație în care folosim teme din swing, jazz sau rock n roll. Avem o scenă de club în care facem o improvizație de disco și diverse teme cu care ne jucăm, dar și momente în care creăm muzică de la zero. Aproximativ jumătate din piese au fost alese de inițiatorii spectacolului, iar restul am venit noi cu propuneri. Muzical, cel mai greu a fost pentru colegul meu Francis Mozes, care a orchestrat melodiile. El a venit cu tema după care ceilalți colegi au venit cu propuneri.Francis a folosit și câteva din melodiile pe care le-a compus în urmă cu ceva timp când se afla în S.U.A.. De exemplu, a introdus o temă de vals numită Anastasia, care a fost folosită și la finalul spectacolului, în scena în care toată lumea plânge“, spune Răzvan Munteanu.

EXOD este primul proiect de anvergură internațională din seria concepută de Teatrul Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii, serie care va continua în a doua parte a anului cu proiecte noi. În ceea ce privește latura muzicală a spectacolului, solistul trupei The Bandits recunoaște că întregul eveniment a fost o provocare, dar energia primită de la spectatorii care au aplaudat minute-n șir este una care le-a dat…aripi.

„A fost o provocare pentru toată lumea. Și pentru noi pe partea muzicală. Noi nevenind dintr-o zonă din asta instituționalizată cu repetiții și dimineața și seara, cu un program foarte strict și cu niște reguli foarte stricte…ne-a fost destul de greu să intrăm în acest program. A fost greu, am repetat mult, chiar dacă în primele două săptămâni a fost mai mult o acomodare.


S-au tăiat și s-au adăugat teme. Fiindcă am studii de actorie, m-am gândit dintotdeauna că o să ajung la Teatrul Național ca actor, nu cu trupa mea de muzică. Asta m-a scos din zona de comfort. Am încercat mai mult să mențin relația dintre muzică și teatru. Încercam să transmit emoția prin muzică, să le explic colegilor mei din The Bandits că dacă e o scenă de iubire și protagoniștii stau în jurul focului…în spectacol…și muzica trebuie să te ducă acolo. Mi-a făcut o mare plăcere și a fost o provocare. Nu știu exact care sunt planurile de viitor, doar că în data de 3 septembrie va avea loc o nouă reprezentație la Timișoara. Este spectacolul bijuterie al Teatrului Național de Capitală Culturală Europeană și merită văzut, prinde la toată lumea. Normal că am avut emoții mari înaintea premierei pentru că am fost pe un teren nou și în live se pot întâmpla mici accidente. Ne-am încărcat cu aceste emotii, iar per total a ieșit bine. A fost o reușită fiindcă e un spectacol fluviu care te ține, are o poveste mișto și muzica e la fel. Iar pentru toamna acestui an ne gândim să scoatem cel de-al doilea album The Bandits în care cu siguranță vom avea melodii inspirate din această minunată colaborare pe care am avut-o cu Teatrul Național“, a mai adăugat Răzvan Munteanu.
Trupa timișoreană The Bandits a lansat anul trecut albumul de debut „Povești din Pandemie”, iar în acest an a revenit cu melodia „Galileo“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.