Exponatele lunii noiembrie în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii noiembrie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul de arheologie Sarmizegetusa prezintă vizitatorilor o impresionantă colecție de arheologie romană, alcătuită din obiecte descoperite în situl arheologic aflat vizavi de muzeu. Colecția cuprinde echipamente militare, monumente epigrafice și sculpturale, mozaicuri, fragmente de pictură murală, arme, argintărie, obiecte din bronz, os, ceramică, sticlă, monede și chiar jocuri care se jucau în acea vreme.

Muzeul Banatului Montan din Reșița a ales o fotografie care reprezintă Casa Muncitorească din Reșița în a doua jumătate a secolului al XX-lea ca exponat al lunii noiembrie. Este unul din cele mai reprezentative edificii cultural-cinematografice din orașul interbelic, ridicat de „Casa Muncitorească Reșițeană S.A.”, înființată în 1922, pentru manifestări culturale dedicate mai ales muncitorilor reșițeni. Lucrările au început în anul 1929 pe locul aflat vizavi de terasa restaurantului „Horvath”, după planurile lui Max Müller, arhitect-șef al Budapestei, originar din localitatea Reșița. Clădirea a fost inaugurată în 1934 iar în 1936 s-a deschis și sala de spectacole, cu 888 locuri, pentru piese de teatru sau proiecții cinematografice. Numărul de locuri era unul simbolic, reprezentând valoarea unei zile de muncă în trei schimburi.


Sala avea parter și balcon, fotolii rabatabile, oglinzi mari placau pereții laterali iar pardoseala era acoperită cu mochetă.

Cutia muzicală Simfonion, o piesă de patrimoniu aflată în colecția Muzeului Național al Banatului din anul 1963, este exponatul prezentat în luna noiembrie. Piesa este alcătuită dintr-o cutie de lemn de nuc, care are pe partea interioară a capacului o imagine cu șapte copii aflați în mijlocul naturii, și un dispozitiv cu 12 discuri  metalice perforate, pe care sunt înregistrate melodii.  Este o invenție de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când au apărut o sută de cutii muzicale. În timpul rotirii discului, proeminențele rezultate prin perforarea discului pun în vibraţie lamelele metalice corespunzătoare perforaţiilor care reprezintă piesa muzicală, cu ajutorul unui mecanism cu arc, prin intermediul unor rotițe dințate. Piesa, destul de deteriorată, a fost recent restaurată în laboratorul de restaurare și conservare a muzeului și și-a redobândit aspectul elegant de odinioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.