Au fost semnate primele contracte prin Programul Regional Vest. Peste 220 de...

Au fost semnate primele contracte prin Programul Regional Vest. Peste 220 de milioane de lei, bani europeni nerambursabili, pentru infrastructura din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Două proiecte în valoare de peste 220 de milioane de lei, care vor fi realizate la Timișoara cu fonduri europene, sunt primele contracte semnate prin Programul Regional Vest. Contractele semnate de Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, vizează „Reabilitare linii de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 4, Bulevardul Cetății”, cu o valoare totală de peste 110 milioane de lei, dintre care aproape 77 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, și „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 2, Calea Stan Vidrighin”, care are o valoare totală de 101 milioane de lei, dintre care 77,8 milioane sunt fonduri nerambursabile, ambele fiind incluse în prioritatea „Regiune cu mobilitate sustenabilă”.

Primul proiect presupune reabilitarea liniei de tramvai și a tramei stradale pe o lungime de 3,5 kilometri, amenajarea unui traseu de piste de biciclete de o parte și alta a Bulevardului Cetății, pe o lungime de 2,88 km, și crearea unui culoar pietonal prin modernizarea trotuarelor pe o lungime de 3,67 km.


De asemenea, vor fi amenajate spațiile verzi pe o lungime de 1,88 km, iar iluminatul public va fi amenajat pe o lungime de aproape 3,4 km. Pe traseul tramvaiului vor fi amenajate nouă stații publice de transport modernizate, cinci sisteme noi de bike-sharing și trei sisteme de management al traficului. De asemenea, vor exista patru tipuri de măsuri de accesibilizare – marcaj tactil, rampe de acces şi sisteme acustice a instalaţiilor de semaforizare. În total, vor fi aproape 20.000 de metri pătrați de spații verzi modernizate și aproape 1.000 mp de spații verzi noi. Conform contractului, proiectul va fi finalizat până în 30 iunie, anul viitor.

Pe Calea Stan Vidrighin va fi refăcută și modernizată linia de tramvai, pe o lungime de 3,6 km, pe toată lungimea traseului va fi reabilitat sistemul rutier existent, dar și trotuarele de pe ambele părți ale căii, și va fi amenajată o pistă de biciclete de aproape 3,4 kilometri. Vor fi modernizate zece stații de transport public, vor fi amenajate patru sisteme noi de bike-sharing, precum și două sisteme de management al traficului. Aproape 10.000 de metri pătrați de spații verzi vor fi modernizate; și vor fi create peste 2.800 mp de astfel de spații. De asemenea, vor exista patru măsuri de accesibilizare pentru persoane cu dizabilități: locuri de parcare speciale, aplicarea de marcaj tactil, rampe de acces și sisteme acustice a instalaţiilor de semaforizare. Conform contractului de finanțare, data estimată de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2024. Proiecte pentru finanțare pentru componenta „mobilitate urbană sustenabilă”, care are un buget de 157,36 milioane de euro, mai pot fi depuse până în 5 aprilie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.