Război în Israel, ziua 56. IDF a reluat luptele în Gaza după...

Război în Israel, ziua 56. IDF a reluat luptele în Gaza după ce a acuzat Hamas de încălcarea armistiţiului

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Armata israeliană a declarat că a reluat vineri luptele împotriva Hamas în Gaza, după ce a acuzat gruparea militantă palestiniană că a încălcat armistițiul temporar de șapte zile prin atacuri spre teritoriul israelian, relatează Reuters.

Pauza de șapte zile, care a început la 24 noiembrie și a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici deținuți în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâșia de coastă distrusă.

Cu o oră înainte ca armistițiul să se încheie, vineri dimineața, la ora 7 (0500 GMT), Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza.

Alte sirene care avertizau asupra rachetelor au sunat din nou în zonele israeliene din apropierea Gaza cu câteva minute înainte de termenul limită, a declarat armata israeliană.

Mass-media palestiniene au raportat lovituri aeriene și de artilerie israeliene în întreaga enclavă după expirarea armistițiului.

Nu a existat niciun comentariu din partea Hamas și nici nu a fost revendicată responsabilitatea pentru aceste atacuri.

Qatarul și Egiptul au depus eforturi intense pentru a prelungi armistițiul, după ce joi a avut loc schimbul ultimului lot de opt ostatici și 30 de prizonieri palestinieni.

Israelul stabilise anterior eliberarea a 10 ostatici pe zi ca fiind minimul pe care l-ar accepta pentru a întrerupe asaltul terestru și bombardamentele.

„Suntem pregătiți pentru toate posibilitățile….


Fără asta, ne întoarcem la luptă”, a declarat Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, la CNN, înainte de expirarea armistițiului.

Israelul a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la ravagiile comise de gruparea militantă la 7 octombrie, când, potrivit Israelului, bărbați înarmați au ucis 1 200 de persoane și au luat 240 de ostatici.

Israelul a ripostat cu bombardamente intense și o invazie terestră. Autoritățile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Națiunile Unite, afirmă că s-a confirmat că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost uciși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.