Monedă omagială dedicată lui Constantin Brâncuși, lansată de BNR la încheierea expoziției...

Monedă omagială dedicată lui Constantin Brâncuși, lansată de BNR la încheierea expoziției de la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1854777729">
Mugur Isărescu

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, evenimentul care a ținut capul de afiș în anul în care Timișoara a deținut titlul de capitală europeană a culturii cu opere ale marelui sculptor, din perioada de tinerețe, realizate în România, dar și sculpturi aflate la Centre Pompidou din Paris, Tate Gallery sau Fundația Guggenheim din Veneția, expuse pentru prima dată în România, a ajuns astăzi la final. Ultima zi în care expoziția a putut fi vizitată a fost marcată de lansarea unei monede omagiale Constantin Brâncuși.

Moneda omagială a fost lansată la Muzeul de artă timișorean, în prezența organizatorilor expoziției, de guvernatorul Băncii Naționale Române, Mugur Isărescu, în opinia căruia acest eveniment, o reușită excepțională, va rămâne multă vreme de-acum încolo în conștiința culturală a României, fiind apreciată și de cele mai prestigioase publicații internaționale, și leagă totodată două culturi ale gintei latine. Cum expoziția a atras și atenția Băncii Naționale Române, aceasta a emis o monedă omagială de argint de 24 de karate, dedicată lui Constantin Brâncuși. Cu un tiraj de 5.000 de exemplare, moneda are pe avers portretul sculptorului, iar pe revers, clădirea Muzeului de artă timișorean. Moneda, din care Mugur Isărescu a oferit câteva exemplare celor care și-au adus aportul la organizarea prestigioasei expoziții, va putea fi procurată prin sucursalele BNR din București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța.

La ceas de bilanț, președintele CJT, Alin Nica, a mărturisit: „nu credeam că o să se întâmple, să nu vedem cozi la lapte sau la pâine ci la cultură, la muzeu. A fost un eveniment care a marcat fibra societății locale și nu numai, arătând că și cultura poate fi un mod de viață. Investițiile pe care le-am făcut sunt și pentru viitor, pentru ca Timișoara să devină o capitală a artelor la nivelul expozițiilor de anul trecut”.

La rândul lui, Ovidiu Șandor președintele fundației Art Encounters și comisar al expoziției, cel care i-a propus Doinei Lemny, pe care a întâlnit-o la Bruxelles, organizarea acesteia, nu și-a ascuns bucuria și încântarea pricinuite de reacția publicului, fiind impresionat totodată de emoția care se citea pe fețele vizitatorilor la ieșirea din sălile expoziției, iar directgorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, a subliniat că a fost onorat să contribuie la realizarea acestei expoziții dedicate unuia dintre cei mai mari artiști moderni, precizând că expoziția retrospectivă Brâncuși care se va deschide în luna martie la Centre Pompidou din Paris va consolida legăturile culturale dintre România și Franța.

Directorul muzeului, Filip Petcu, a remarcat, de asemenea, că după reacțiile  pozitive legate de expoziție, „mai există speranță pentru o renaștere prin cultură”, câteva argumente fiind cei peste 130.000 de vizitatori veniți din toate colțurile țării dar și din numeroase țări străine, vizitele școlare și atelierele organizate pentru unele clase sau ecoul pozitiv prin excelență în cele peste 1.000 de apariții în mass-media din țară și în prestigioase publicații din străinătate.

Nu în ultimul rând, Doina Lemny, care studiază operal lui Brâncuși de peste trei decenii, fiind și curatorul expoziției, și-a arătat bucuria de a fi putut îndeplini „o datorie morală față de acest artist pe care îl onorăm, prin care sunt evocate legăturile cu țara sa natală dar a cărui operă se înscrie în sfera universalului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.