„Expoziția de o oră”, dedicată lui Constantin Brâncuși

„Expoziția de o oră”, dedicată lui Constantin Brâncuși

0
DISTRIBUIȚI

Ca în fiecare an, arhitectul și artistul pasionat de etnosculptură Mihai Donici va prezenta luni, 19 februarie, între orele 14,00 și 15,00,  „Expoziția de o oră”, cu prilejul Zilei Naționale Brâncuși, realizată cu sprijinul asociației culturale Arte-Factum. O expoziție „fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme”, după cum spune artistul, care va avea loc în spațiul din fața bustului lui Constantin Brâncuși aflat lângă Facultatea de Arte a UVT.

„De opt ani organizez evenimente neconvenționale la bustul Brâncuși din Timișoara. În acest an, în parteneriat cu asociația Fiii Gorjului și clubul Rotary, propun un modul scara 1:1 care va fi amplasat în fața bustului, la doi metri de acesta, pentru o oră. În poziție verticală, modulul sugerează un soclu pentru bust. În poziție orizontală, el sugerează un loc de reculegere.


Ansamblul de două module constituie o propunere de posibil monument care să onoreze personalitatea marelul sculptor român”, explică arh. Mihai Donici. În anul 2017, artistul a așezat o coroană sub forma motivului circular Brâncuși, în următorul an a fost o expoziție-protest împotriva neachiziționării lucrării „Cumințenia pământului” de către statul român iar în al treilea an, de Ziua Brâncuși, a organizat o triplă expoziție la galeria primăriei Timişoara, la biblioteca Univesităţii Politehnica Timişoara şi la bustul lui Brâncuși. Anul 2020 a adus o propunere de instalație intitulată  „Recreere : masa, poarta, coloana”, din module de bază, în 2021 a deschis pentru o oră o expoziție de etnosculptură, în 2022 a propus o Etno-Structură, iar în 2023, un joc neconvențional.

Mihai Donici a inaugurat un amplu proiect estetic subsumat conceptului său de etnosculptură în 2012, cu expoziția ”Înainte de Brâncuși”, la Galeria Triade. În 2023, la invitația Institutului Cultural Român din Budapesta, a promovat Timișoara – Capitală Culturală a Europei cu expoziția ”Înainte de BRÂNCUŞI előtt”, deschisă în capitala Ungariei chiar în ziua în care Timișoara își inaugura oficial programul CCE 2023. Timp de patru luni, în anul 2023, artistul M.C.Donici a expus în 20 de seri de joi consecutive câte 20 de etnosculpturi la monolitul metalic din fața Muzeului de Artă Timișoara. Cele 20 de expoziții reunite sub genericul ”Așteptându-l pe Brâncuși” au fost însoțite de un etno-performance vizual și de percuție intitulat SperieCiori și regizat de Levente Kocsárdi, acest vast proiect produs de Asociația Culturală Arte-Factum fiind  finanțat prin programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, desfășurat de Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.