Stațiunea Băile Herculane moare, dar nu se predă. Investițiile care țin stațiunea...

Stațiunea Băile Herculane moare, dar nu se predă. Investițiile care țin stațiunea în viață (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-846599242">

Aflată în mijlocul unui peisaj de poveste, stațiunea Băile Herculane de pe valea Cernei, veche de aproape două milenii, a fost, după secole de uitare, redescoperită și refăcută începând cu secolul al XVIII-lea de către Habsburgi iar în secolul al XIX-lea s-au construit numeroase edificii impozante, stațiunea devenind cunoscută în întreaga Europă.

O stațiune vestită în Europa, intrată în declin

Stațiunea a fost prosperă și în anii interbelici, când a cunoscut numeroase modernizări, iar după naționalizarea făcută de regimul comunist în 1948 s-au construit hotelurile noi. Stațiunea  a intrat într-un declin vizibil în ultimele decenii, când patrimoniul arhitectural al orașului a încăput pe mâinile unor pretinși oameni de afaceri postdecembriști, pentru care clădirile istorice nu aveau nici o valoare.

Vechile băi termale, gara, hotelurile pline de strălucire pe vremuri, au ajuns o ruină, oferind un peisaj dezolant celor care vizitează stațiunea iar acum, în  puține unități hoteliere se mai pot face terapii balneare, după ce, în urma mai multor nereguli descoperite, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a oprit cele mai importante izvoare cu apă termo-sulfuroasă din stațiune, pe motiv că a încetat licența de concesiune a exploatării apei minerale tămăduitoare care fusese acordată  în 2004 S.C. Hercules pentru o perioadă de 20 de ani, societatea  aflându-se de aproape un deceniu în procedură de insolvență.

Pași mici pentru restaurarea monumentelor istorice

Recent a fost terminată restaurarea podului de piatră acoperit din Herculane, care leagă malurile râului Cerna în centrul stațiunii, între băile termale și vechile hoteluri, și care ajunsese într-o avansată stare de degradare. Acesta fusese construit în anul 1865, la vremea respectivă fiind singurul pod construit în boltă și în arc din Europa, ceea ce însemna o remarcabilă realizare tehnică. Cum podul a fost construit pentru calești trase de cai și pietoni, traficul greu de mai târziu a contribuit în mare măsură la distrugerea lui. Podul, aflat pe lista monumentelor istorice, a fost renovat cu fonduri europene obținute prin ADR Vest, dar stațiunea are nevoie de investiții consistente pentru a fi scoasă din paragina în care a ajuns pe nedrept.

Băile Neptun, construite în secolul al XIX-lea, sunt, la rândul lor, un alt edificiu de patrimoniu aflat pe lista monumentelor de interes național, care se află într-o avansată stare de degradare. Acestea sunt incluse într-un proiect cu finanțare europeană derulat de asociația Locus din Herculane în parteneriat cu organizații din Slovenia și Slovacia. La școlile de vară din acest an se vor face studii de caz pentru câte o clădire emblematică din cele trei țări partenere, Băile Neptun fiind incluse în 2022 pe lista celor mai periclitate șapte situri de patrimoniu cultural din Europa Nostra. Totodată va fi scanată fațada băilor, vor fi inventariate toate ornamentele și va fi elaborat un memoriu care va fi predat primăriei.

Deocamdată, călătorii virtuale prin stațiunea de altădată

Până când Băile Herculane își vor redobândi eleganța de odinioară, site-ul Visit Caraș-Severin http://turism.cjcs.ro, oferă vizitatorilor acestuia un tur virtual cu poveștile a peste 140 de locuri turistice din Banatul Montan, printre care și muzeul „Băile Apollo” din Herculane, construite inițial în epoca romană. O nouă clădire s-a edificat în secolul al XVIII-lea și a fost refăcută în actuala formă la mijlocul secolului al XIX-lea. Cele 32 de cabine poartă numele unor iluștri vizitatori care s-au tratat aici, printre care capete încoronate ale României sau ale Imperiului Habsburgic și tot aici se află un bazin destinat doamnelor, care poartă numele zeiței frumuseții, Afrodita, și două bazine pentru domni. Unul poartă numele lui Apollo, zeul care întruchipa idealul frumuseții, iar cel de-al doilea se numește  Hercule, legendarul erou grec cunoscut pentru cele 12 munci în care și-a arătat vitejia și forța, căruia i-au fost închinate băile termale romane sub numele de „Ad aqua Herculi sacras ad Mediam”.

În toamna anului trecut, asociația ESCU (Educație, Societate, Cultură, Umanitate) a avut inițiativa de a realiza la Băile Herculane, în decursul unui an, un muzeu virtual, „Herculane Stories”, care să prezinte istoria stațiunii, cele mai reprezentative clădiri din patrimoniul orașului și principalele atracții turistice din împrejurimi.

Surse foto: expressdebanat.ro, ghidulbanatului.ro, reșita.ro, caon.ro, arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.