CCIAT eliberează certificate de origine a mărfurilor. Ce trebuie să știe exportatorii...

CCIAT eliberează certificate de origine a mărfurilor. Ce trebuie să știe exportatorii din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Legea camerelor de comerț din România 335/2007, cu modificările și completările ulterioare, permite Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș să elibereze, la cerere, cu respectarea normelor legale ale Codului Vamal Comunitar și a competențelor stabilite pentru alte instituții, certificate de origine a mărfurilor.

Certificatele de origine sunt acele documente utilizate în comerţul internaţional care atestă faptul că mărfurile de export au fost obținute, fabricate sau prelucrate integral sau în proporție de peste 50% într-o anumită ţară.

Pentru eliberarea certificatelor de origine, exportatorul român din județul Timiș  depune la CCIA Timiș un formular-cerere, însoţit de documentele care demonstrează originea mărfurilor.


Cererea și documentele aferente sunt examinate de Departamentul Juridic al CCIAT. În cazul admiterii cererii, termenul de soluționare și eliberare a certificatului de origine este de maxim 24 de ore de la momentul înregistrării. Certificatul de origine aprobat se eliberează contra cost.

Companiile exportatoare care solicită eliberarea acestor certificate la CCIAT, beneficiază de o serie de avantaje: reduceri sau scutiri tarifare vamale a exporturilor eligibile pentru partenerii lor contractuali (importatorii); excluderea contactului direct cu autoritatea vamală; termenul de valabilitate a certificatului este cuprins între data eliberării și momentul ajungerii mărfii la destinație; reducerea timpului de perfectare a documentației pentru realizarea exportului; certificarea se aplică exporturilor extracomunitare, indiferent de valoarea acestora.

Certificatul de origine eliberat de CCIAT este recunoscut pe plan mondial.

Pentru solicitarea certificatului de origine, datele de contact ale CCIAT sunt numărul de telefon 0256 490 771 sau adresa de e-mail certificatedeorigine@cciat.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.