Termenul de finalizare pentru reabilitarea conacului Mocioni din Timiș, prelungit până la...

Termenul de finalizare pentru reabilitarea conacului Mocioni din Timiș, prelungit până la finalul anului

0
DISTRIBUIȚI

Conacul familiei Mocioni de la Foeni este primul complex cultural cu care s-a început strategia de recuperare culturală a unor valori de patrimoniu ale județului Timiș, care își poate aduce o contribuție importantă la dezvoltarea locală și regională.

Conacul Mocioneștilor de la Foeni, o clădire monument istoric de importanță națională, este una din cele mai vechi clădiri ale județului, și a aparținut unei ramuri a vestitei familii care avea să joace un rol de seamă în istoria Banatului și nu numai. În timpul regimului comunist și în anii care i-au urmat, conacul a avut diverse destinații și ajunsese într-o stare avansată de degradare.


De anul trecut, prin proiectul intitulat „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, județul Timiș”, Consiliul Județean Timiș, având drept parteneri de proiect Asociația Miltonia și North Consulting ehf. Din Islanda, a început renovarea acestuia. Finanțarea, în valoare totală de aproape 17 milioane de lei, din care 85% finanțare nerambursabilă, a fost asigurată prin programul Ro-Cultura și granturile SEE care reprezintă contribuția Islandei, a Principatului Liechetenstein și a Regatului Norvegiei.

Dacă primele proiecte culturale realizate printr-o colaborare româno-islandeză au fost duse la bun sfârșit, lucrările pentru renovarea conacului sunt terminate în proporție de 75% din cauza dificultăților apărute la intervențiile structurale, termenul de finalizare a lucrărilor – tencuieli, instalații sanitare și amenajare peisagistică – fiind prelungit până la sfârșitul anului. După terminarea acestora, conacul Mocioni va deveni un centru cultural, educativ și artistic, va găzdui diferite acțiuni culturale, turistice sau artistice și va fi amenajat un punct muzeal, un centru de informare, documentare și lectură cu mijloace de prezentare moderne pentru reconstituirea atmosferei de epocă, pentru a deveni un centru cultural de importanță euroregională, inclusiv prin punctul de trecere a frontierei cu Serbia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.