Expoziție cu lucrările unui artist german, organizată de Muzeul de Artă din...

Expoziție cu lucrările unui artist german, organizată de Muzeul de Artă din Timișoara și Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm

0
DISTRIBUIȚI

O nouă expoziție temporară, „Lifeline”, semnată de artistul german Dieter Mammel, va fi vernisată la muzeul de artă, în galeria Ioachim Miloia, vineri, 10 mai, de la ora 18:00. Este o expoziție jubiliară, ajunsă la numărul o sută, organizată de muzeul timișorean în colaborare cu Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm.

Expoziția  prezintă creațiile artistului din ultimele două decenii, o adevărată linie a vieții care dezvăluie lumea sa interioară și totodată condiția umană, în contextul tragediei propriei sale familii provocată de cel de-al doilea război mondial dar și a celor care îndură suferințe din cauza războialelor actuale.

Bunica lui maternă s-a născut la Timișoara, iar bunicul său își avea origini în Serbia, la Kacarevo, de unde bunica sa a fugit în Austria în anii ˈ40, împreună cu fiicele sale. Bunicul lui nu s-a întors la familia sa până la începutul deceniului următor, după ce a fost prizonier de război, în Serbia, timp de șapte ani, urmând ca întreaga familie să se mute în Germania. Tatăl lui Mammel a fost, de asemenea, refugiat. Ca neamț basarabean, a fugit împreună cu familia sa din localitatea ucraineană Klöstnitz, într-o căruță trasă de cai, care călătorea spre vest. Tematica exodului și a războiului, în strânsă legătură cu istoria tumultuoasă a familiei sale, este prezentată ca un omagiu adus eforturilor și sacrificiilor acestora, evidențiind impactul tragediilor provocate de războaie asupra condiției umane și dorind să fie o voce a celor care nu își pot exprima năzuințele.


Poveștile sale redau o traiectorie ciclică a suferinței inițiate de conflagrații, povestea familiei sale devenind un tipar reprezentativ pentru milioanele de refugiați și de persoane strămutate care au căutat adăpost în toată Europa, după cel de-al doilea război mondial. În 2015, artistul, aflat pe insula grecească Kos, a asistat la sosirea primelor bărci cu refugiați sirieni. Întors în Germania, el s-a alăturat copiilor din centrele de refugiați pentru a desena împreună cu ei. Astfel, a luat naștere proiectul „Zeig mir, woher Dukommst” (Arată-mi de unde provii). Prin șase tematici – Patrie, Război, Refugiu, Adăpost, Album de familie și Supraviețuire – Mammel abordează atât experiența traumei colective trăite de cei marcați de consecințele războiului, cât și subiecte cotidiene care sugerează drumul anevoios impus de procesul de vindecare al acestor traume.

Pe lângă aceste teme, artistul explorează tematica Morții și a Strădaniei ajungând într-un final la un Epilog în trei dintre spațiile expoziționale. Lucrând în afara canoanelor artei contemporane, Dieter folosește ca punct de pornire formarea sa ca  gravor, reinterpretând figurativul atât de familiar într-o manieră inedită care denotă o stăpânire perfectă a realismului. Lucrările sale diafane, realizate în cerneluri colorate, sunt în același timp emotive și sensibile, precum și animate de o forță de netăgăduit, expunând cu sinceritate pe simeze întregul univers interior al artistului. Culorile intense utilizate de artist în lucrările sale sugerează stări de spirit intense, asociate cu experiențele personajelor care populează picturile sale.

Expoziția, curatoriată de Alexandru Babușceac, va putea fi vizitată până în data de 4 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.