Război în Gaza, ziua 207. Hamas și Fatah caută o variantă de...

Război în Gaza, ziua 207. Hamas și Fatah caută o variantă de reconciliere, la Beijing. UPDATE Nouă cetățeni români și membri de familie, evacuați

0
DISTRIBUIȚI

Grupările palestiniene rivale Hamas și Fatah caută o reconciliere la Beijing. Cele două grupări au dispute de când luptătorii Hamas au expulzat Fatah din Fâșia Gaza în 2007.

Grupările palestiniene rivale Hamas și Fatah și-au exprimat dorința de a căuta o variantă de reconciliere prin dialog în cadrul unor discuții purtate la Beijing, a declarat marți Ministerul chinez de Externe.

Cele două grupări au dispute de când luptătorii Hamas au expulzat Fatah din Fâșia Gaza în 2007, notează Reuters.

„Reprezentanții Mișcării de Eliberare Națională Palestiniană (Fatah) și ai Grupului de Rezistență Islamică (Hamas) au sosit la Beijing în urmă cu câteva zile pentru un dialog aprofundat și sincer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.

„Ei au convenit să continue cursul discuțiilor pentru a realiza unitatea palestiniană la o dată cât mai apropiată”, a mai arătat Lin Jian.

Pe de altă parte, Statele Unite salută orice efort al Chinei care duce la stabilitate și securitate în regiune sau asigură un acord pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas la 7 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

UPDATE Nouă cetățeni români și membri de familie au fost evacuați din Fâșia Gaza.


Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Evacuarea a avut loc miercuri.

MAE anunță că miercuri, 1 mai, „în urma eforturilor Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 9 cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, prin punctul de frontieră Rafah”.

Aceștia au fost preluați de către echipa consulară mobilă a Ambasadei României în Egipt care îi va însoți până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați spre România, în perioada următoare.

De asemenea, marți, 30 aprilie, un alt cetățean român a fost sprijinit să părăsească Fâșia Gaza. Până în prezent, 323 cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza.

MAE mai anunță că „menține contactul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a altor cetățeni români și membri de familie în cazul în care vor mai fi alte solicitări, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.