Norul de praf saharian care a ajuns deasupra Timișoarei, monitorizat de profesorii...

Norul de praf saharian care a ajuns deasupra Timișoarei, monitorizat de profesorii de la Universitatea Politehnica. Cât de periculos a fost

0
DISTRIBUIȚI

533e415c95f9cf6b41000000

Un fenomen rar s-a produs în România la începutul acestei luni, din cauza unei furtuni puternice de nisip ce a avut loc în nordul Africii. Curenții de aer au împins norul de praf saharian și înspre țara noastră. Acest fenomen neobișnuit a fost monitorizat în permanență de rețeaua națională RADO (Romanian Atmospheric Research 3D Observatory), din care face parte și Universitatea Politehnica din Timișoara.

Instituția de învățământ superior din orașul de pe Bega dispune, alături de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, de o rețea modernă de instalații de monitorizare la sol a atmosferei terestre, de teledetecție, care are la bază tehnici avansate de optică, spectroscopie și lasere.

Potrivit specialiștilor, norul de praf saharian, acest fenomen natural deosebit, poate avea repercursiuni asupra populației, siguranței aviației sau funcționării instalațiiilor ce valorifică energia solară, fiind semnalate alerte în mai multe țări din Europa.


Pentru a preveni apariția unor probleme deosebite, reprezentanții Universității Politehnica au fost solicitați să monitorizeze acest fenomen în cadrul Laboratorului multifuncțional din Centrul de Cercetare pentru Mașini și Echipamente Termice, Transporturi și Combaterea Poluării. În urma mai multor analize, s-a ajuns la concluzia că fenomenul a fost mult mai redus în țara noastră față de anvergura prognozată la nivel internațional.

„Studiile preliminare arată importanţa acestor fenomene naturale şi necesitatea unor cercetări aprofundate care reunesc deopotrivă măsurători de laborator, dar şi campanii de teren. Astfel, o serie de proprietăţi fizico-chimice – precum mărimea particulei, starea suprafeţei, forma, compoziţia chimică – pot constitui subiecte de cercetare de maximă importanţă, din moment ce la nivel mondial sunt înregistrate tot mai numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cele ale aparatului respirator sau cardiovascular, cauzate de calitatea precară a aerului”, spune Ioana Ionel, director al Centrului de Cercetare pentru Mașini și Echipamente Termice, Transporturi și Combaterea Poluării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.