Cămila, Crocodilul și Zidurile Chinezești din Peștera Comarnic. Ce imagini FANTASTICE ascunde...

Cămila, Crocodilul și Zidurile Chinezești din Peștera Comarnic. Ce imagini FANTASTICE ascunde una dintre cele mai mari și frumoase peșteri din Banat FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-424102390">

14

În Banat se află una dintre cele mai mari și impresionante peșteri din România, un obiectiv turistic fascinant care atrage anual o mulțime de turiști datorită frumuseților care se găsesc în ea. Este vorba despre Peștera Comarnic din județul Caraș-Severin, un sanctuar natural unic în țara noastră, în care, deși pare greu de crezut, vizitatorii se pot întâlni cu Cămila, Crocodilul sau Zidurile Chinezești. Aceste denumiri reprezintă, de fapt, o serie de formațiuni geologice de care dispune Peștera Comarnic, cea mai fascinantă dintre acestea este, însă, Sala Zebrelor, cu pereți care prezintă dungi de calcar și straturi de roci, ce dau senzația unui imprimeu de zebră, iar din tavan atârnă stalactite de diferite tipuri.

13

Peștera Comarnic, un veritabil muzeu natural

Sălile monumentale și formațiunile stalagmitice care se găsesc în Peștera Comarnic din Munții Aninei sunt doar câteva dintre caracteristicile care o fac atât de cunoscută în rândul turiștilor. Peștera are o lungime de 6.203 metri și se desfășoară pe trei nivele, fosil, subfosil și activ, însă doar nivelul fosil poate fi vizitat doar cu ajutorul unui ghid. Peștera nu este amenajată și nici electrificată, ceea ce-i conferă un aer misterios.

Peștera Comarnic a fost descoperită în anul 1856, iar în anul 1947 a fost declarată rezervație naturală de către Academia Română. Intrarea în peșteră se face prin două părți, în partea nordică se găsește Intrarea Comarnic, iar în partea vestică, Intrarea Ponicova. După ce turiștii trec de intrarea în peșteră, ajung în cel mai celebru spațiu, Sala Zebrelor. Apoi, urmează alte formațiuni denumite sugestiv, precum Orga Mică și Orga Mare, Zidurile Chinezești, în care se formează, din cauza precipitațiilor, mari lacuri prin umplerea unor alveole înalte de un metru, Sala de Cristal sau Sala Virgină.

De asemenea, în sala Hornul Mare, tavanul nu poate fi văzut datorită înălțimii mari a încăperii, iar formațiuni de mici dimensiuni care pot fi admirate seamănă cu diferite animale sau plante, dacă sunt luminate dintr-un anumit unghi. Astfel, acestea poartă numele de Crocodilul, Lămâia, Gemenii sau Cămila. În interiorul peșterii există și mici ochiuri de apă și baraje de travertin.

Concrețiunile care se găsesc în peșteră sunt de o mare diversitate: stalactite de tip macaroană sau uger, domuri, gururi, perle de cavernă sau basoreliefuri de calcit. De aceea, Peștera Comarnic reprezintă un veritabil muzeu natural.

27

Cum se ajunge la Peștera Comarnic

Peștera Comarnic este situată în Munții Aninei, pe raza localității Iabalcea, comuna Carașova din județul Caraș-Severin. Cel mai ușor se poate ajunge la peșteră plecând din Reșița pe șoseaua Reșița – Anina.  În drum spre Anina, după un urcuş pe podişul Mărculeştilor, la locul numit „Crucea Iabalcei”, se desprinde drumul spre localitatea Iabalcea şi de aici, pe drum de ţară, se continuă drumeţia până la Cantonul Comarnic.

Foto: comarnic.exploratorii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.