Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2014: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2014: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (III)

0
DISTRIBUIȚI

Anul 2014 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2014, pe www.pressalert.ro.

Iulie 2014

Amatorii de muzici electronice au avut parte de evenimenul Playground, în cadrul căruia au evoluat o sumedenie de nume cunoscute în branşă, printre care s-au numărat Funkanomics – live, Şuie Paparude, JFB, NotSoCommonDJ & The Basstard, Ed Solo, The Model, Bass Turbat, ROA, Krafty Kuts sau Plump DJs.

Trupa Flare a lansat albumul de debut, numit „By Default”. Până în anul 2012, trupa a cântat doar cover-uri. Experiența dobândită prin susținerea de concerte live atât în Timișoara cât și în alte orașe importante din țară i-a determinat să își compună propriile cântece. Astfel, cu o altă identitate, trupa și-a schimbat denumirea în Flare, avându-i în componență pe Ioan Popovici – voce, chitară,  Cristian Mereuță – keyboard, Alin Costache – tobe, voce, Daniel Simon – chitară bass.

Amatorii de sound-uri electronice au avut parte de o noapte magică, în cadrul celui de-al patrulea episod UndertheIvy. Fiindcă invitaţii speciali ai nopţii au fost americanii de la PillowTalk, organizatorii au pus la cale o „chichiţă“ cât se poate de năstruşnică şi au oferit intrarea liberă celora care au venit la faţa locului cu… perne. După cum era de aşteptat, timişorenii au avut parte de o inedită bătaie cu perne pe ritmurile live ale celor de la PillowTalk. Sammy D, Ryan Williams şi Michael Tello amestecă cât se poate de inspirat ritmuri de classic R&B, boogie, disco, underground house şi techno şi au editat până acum discuri la Visionquest, Life & Death sau Wolf + Lamb. Motto-ul lor este “D.A.G.“ (Distroy all Genres – Distruge toate genurile) iar live-ul susţinut de ei în oraşul nostru a demonstrat pe deplin acest fapt.

Prima seară din ediţia secundă a festivalului JazzTM, le-a prilejuit melomanilor un amalgam de sound-uri interesante. Seara a debutat cu cei trei timişoreni care alcătuiesc formaţia JazzyBIT, care au prezentat piese din materialul lor de debut, „Touch the sky”, şi care au beneficiat de aplauzele puţinilor spectatori prezenţi la faţa locului. Andreya Triana, solista londoneză care a devenit cunoscută graţie colaborării ei cu Flying Lotus a reuşit să aducă un aer cât se poate de „british“ serii, interpretând atât piese din albumul ei de debut, „Lost where I belong” (produs de celebrul Bonobo), cât şi câteva piese din următorul ei material discografic. Surpriza primei seri a festivalului a reprezentat-o recitalul susţinut de Terri Lyne Carrington’s Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright.

Cea de-a doua zi a festivalului JazzTM, a adus în faţa timişorenilor strânşi în Piaţa Operei un spectacol de calitate, concertul susţinut de vedeta serii – legendarul Al Jarreau – fiind pe placul celor aflaţi la faţa locului. În debutul spectacolului, timişorenii de la Blazzaj au reuşit să smulgă aplauze vii, echipajul de „jazzalb“ al cărui solist este Tavi Horvath fiind într-o formă de zile mari. Pentru mulţi melomani, highlight-ul serii a fost recitalul trio-ului britanic condus de pianistul Neil Cowley, fost component al celebrului grup britanic Brand New Heavies şi care a mai cântat şi alături de Gabrielle. Vedeta celei de-a doua seri, legendarul Al Jarreau a cântat şi câteva piese din următorul său album “My Old Friend: Celebrating George Duke

Ultima seară a Jazz TM-ului a fost deschisă de pianistul timişorean Teo Milea, care şi-a vrăjit asistenţa cu clape albe şi negre. Fără îndoială, cel mai „cu lipici“ nume al festivalului JazzTM din acest an a fost The Cat Empire. Australienii aflaţi pentru prima oară în România au reuşit să amestece cât se poate de inspirat o sumedenie de stiluri muzicale, show-ul lor fiind unul care a fost urmărit cu sufletul la gură de spectatori, în ciuda ploii torenţiale care s-a abătut peste spectatorii aflaţi în Piaţa Operei. Cele mai cunoscute piese ele lor, The Lost Song sau Two shoes au fost cântate la unison de public, iar la un moment dat solistul trupei i-a invitat pe cei prezenţi să joace „hora“. Lucru care s-a şi întâmplat. „Am plecat din Melbourne în mijlocul iernii şi am ajuns aici, unde vremea e cât se poate de ploioasă. Cu toate acestea, am avut parte de un public minunat şi vă mulţumim tuturor. Aţi fost minunaţi“, a rostit solistul Felix Riebl, pe scenă. Din păcate, ploaia torenţială a făcut ca mulţi spectatori să părăsească Piaţa Operei imediat după The Cat Empire. Cei care au rezistat intemperiilor vremii, au avut parte de un final maiestuos cu Anoushka Shankar, fiica legendarului Ravi Shankar, care a adus sound-uri indiene în centrul oraşului nostru.

Cea de-a 18-a ediţie a festivalului de jazz de la Gărâna a strâns laolaltă melomani din întreaga ţară în Poiana Lupului, numele prezente pe afişul manifestării din acest an fiind pe placul miilor de spectatori care participă la acest eveniment. Line-up-ul de anul acesta al festivalului a inclus concerte cu Adam Baldych Imaginary Quartet (Polonia), Andy Sheppard Trio Libero (Anglia , Franţa), Dace Douglas – The Riverside Quartet (S.U.A.), Marius Nestet Quartet, Elena Mândru Finnection (România, Finlanda), Joey Defrancesco Trio (SUA), Ulf Wakenius Band (Suedia, Danemarca), Arve Henriksen Band (Norvegia), Tiberian / Dahlgren / Betsch „Both sides of the river” (România, SUA), Pedro Negrescu Trio (România, Ungaria), The Crimson Projekct (SUA) şi Kimmo Pohjonen (Finlanda), Jazzybit (România), Mike Stern / Bill Evans Band feat. Dennis Chambers & Tom Kennedy (SUA), Tom Harrell Colors of a Dream with Esperanza Spalding (SUA), Stian Westerhus (Norvegia).

Timişoreanul Patrick Cojerean a câştigat premiul întâi la categoria junior (vârsta între 16 şi 20 de ani) în cadrul primei ediţii a festivalului internaţional de percuţie din Torrazza Coste-Pavia – Italia organizat de percuţionistul Loris Stefanuto de la Conservatorul din Mantova. La acest eveniment partcipă peste 70 de concurenţi din Italia, Rusia, Japonia, Polonia, Turcia, Estonia. În prezenţa unor muzicieni de renume internaţional ca Ruud Wiener, Mike Quinn, Danielle di Gregorio,Alessandro Carobbi, Giorgio Di Tullio, Saverio Tasca, pe parcursul unei săptămâni, pe lângă concursul de percuţie s-au organizat masterclass-uri şi concerte. 

Timişoreanul Alin Stoianovici: „Am programat 100 de ore pentru repetiții, timp suficient ca să pregătim un concert memorabil“.

Muzicianul timişorean Eduard Jak Neumann, fondatorul trupei Blazzaj şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din România.

retro7

August 2014

Formaţia americană The National a poposit la Timişoara: „Un oraş minunat, într-o zi de relaxare“

Scena muzicală timişoreană s-a îmbogăţit cu un nou proiect, a cărui denumire este inspirată dintr-o piesă a celebrului artist american Moby, prima melodie semnată Porcelaine fiind o colaborare dintre timişoreanca Frăţiman Kinga şi compozitorul britanic Ben Ridge.

Amatorii de blues au avut parte de o nouă ediţie a festivalului Jimbo Blues, o manifestare aflată la a 12-a ediţie, care a avut loc la Teatrul de Vară din Jimbolia.

Proiectul muzical autohton dedicat genurilor jazz şi world music, Balako, a susţinut primul concert în Timişoara, evenimentul reprezentând o „încălzire“ pentru apariţia lor din cadrul festivalului Sziget (care are loc la Budapesta), dar şi un preambul pentru Festivalul Plai.

Amatorii de sound-uri electronice au avut parte de o nouă premieră în oraşul nostru, cu ocazia evenimentului Kraak & Smaak.


Trio-ul olandez Kraak & Smaak, format în anul 2003 de Oscar de Jong, Mark Kneppers si Wim Plug, a atras încă de la primele release-uri atenţia unor nume grele ale industriei, precum Pete Tong sau Annie Nightingale. Albumul de debut, “Boogie Angst”, a fost lansat în anul 2006 în Marea Britanie, iar câteva single-uri din acesta au fost selectate pentru a fi incluse pe coloana sonora a unor seriale de succes precum “Grey’s Anatomy”, “Men in Trees” şi “What About Brian?”.

O serie de muzicieni timişoreni au participat ca invitaţi sau ca simpli spectatori la concertul in memoriam Toni Baranyai. Toni Baranyai, tobarul trupei timişorene Kraft a murit la începutul lunii februarie, în urma unei comoţii cerebrale. Fostul tobar al trupei Kraft a colaborat de-a lungul anilor cu o serie de muzicieni ca Adrian Jumuga, Mircea Nedelcu, Bujor Hariga sau Alexandru Kovacs şi a fost tobar şi la Teatrul German din Timişoara.

Peste trei mii de oameni au asistat la concertul susţinut de celebra Neda Ukraden, în ciuda vremii nefavorabile.

Timişorenii au avut parte de un eveniment special: Nightmares on Wax a fost prezent pentru prima oară la noi.

retro8

Septembrie 2014

Germanul Sascha Braemer a mixat la naşterea unui nou concept de entertainment în Timișoara

Legendara formaţie timişoreană Abra a revenit în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză..Formaţia care a luat naştere în 1984 în oraşul de pe Bega este alcătuită din Adrian Schwartz-Dinu, Christian Podratzky şi Vali Potra. „Repetăm deja de ceva vreme şi e formidabil. După nici măcar o repetiţie, s-a înfiltrat în noi feeling-ul ăla pe care îl știu de demult. E acea libertatea de a cânta în trei. Ne cunoaştem atât de bine şi funcţionăm ca şi ABRA atât de bine împreună. Dacă unul dintre noi ar fi altcineva, n-am mai funcţiona împreună. Suntem prieteni. Ultimul nostru concert oficial l-am susţinut la Bucureşti, în 1990. E drept, am mai cântat doi ani mai târziu la clubul Crossroads al lui Zsolt Szabo, dar neanunţat“, ne-a declarat basistul trupei, Christian Podratzky. Deşi n-au mai cântat împreună pe scenă de mai bine de două decenii, cei trei muzicieni au lansat pe piaţă trei materiale discografice care au fost bine primite de melomanii din întreaga ţară: „La frumuseţea ei“, „Şapte“ şi „Data când totul e gata.

Prima zi a festivalului Bega Bulevard nu a avut parte de prea mulţi spectatori, ploaia ţinându-i pe mulţi timişoreni în case. Curajoşii care s-au aventurat pe maulul Begăi au avut parte de o demonstraţie de flyboard, parada ambarcaţiunilor şi concerte. Primul recital al serii a aparţinut solistei Marion Marion Kräutner. Artista a fost acompaniată de Mihai Pascu – chitară, Dani Biru – clape, Victor Miclăuş – bass şi Levi Molnar – tobe şi a prezentat piese de pe albumul ei Murmur, care a fost lansat în luna iunie în curtea Casei Artelor. Dealtfel, una din piesele incluse pe acest album, „Green Goes With Blue”, a fost inclusă şi pe compilaţia „Made in TM”, care cuprinde 31 de melodii produse de artişti timişoreni. Mai apoi, pe scenă au urcat băieţii de la Grave For Sale, care au cântat pentru prima oară în Timişoara alături de noul lor chitarist Alex Seicean. Şi de această dată, Grave For Sale au reuşit să le ofere celor prezenţi o porţie consistentă de surf – rock. Pentru viitor, trupa timişoreană care a apărut pe compilaţia Made in TM pregăteşte un album discografic. Seara a fost încheiată de recitalurile trupelor Phaser şi Taxi.

Ultima zi a festivalului Bega Bulevard, evenimentul desfăşurat sub sigla Made in TM, le-a prilejuit melomanilor o întâlnire sonoră care a cuprins recitaluri susţinute de Flare, Emil Kindlein Band, The Different Class, Vasile Mardare, One Lion, The Egocentrics, Blazzaj şi Cargo.

Oameni relaxaţi şi show exploziv cu britanicii de la Asian Dub Foundation, în prima zi a Festivalului Plai

Cea de-a doua zi a celei de-a noua ediţii a Festivalului Plai s-a desfăşurat sub semnul unei ploi care a stricat planurile organizatorilor.Programul scenei principale a fost deschis, ca în fiecare seară a ediţiei 2014, de Light in Babylon. Publicul a continuat să danseze alături de Salao, artistul care a sosit la Timişoara în locul lui Duquende. Muzica acestuia a fost savurată de amatorii de world music, iar Tito Paris a încheiat activitatea de la scena mare cu un spectacol care a beneficiat de ropote de aplauze din partea spectatorilor.

Subcarpaţi a încheiat Plai-ul, un festival garantat sută la sută oamenilor frumoşi şi relaxaţi

Formaţia timişoreană Cargo a câştigat premiul de excelenţă în cadrul Media Music Awards, eveniment care s-a desfăşurat la Sibiu. Premiile au fost acordate, în mod transparent, artiştilor care au avut, în ultimele 12 luni, cele mai difuzate piese la radio şi TV, pe baza statisticilor Media Forest.

Preţ de două zile, timişorenii au parte de o serie de evenimente derulate sub genericul Change The City. Alături de concerte, la faţa locului este prezent şi un proiect realizat de tinerii arhitecți Bogdan Darko și Ioan Ștefan Chis, numit „Paleţi în parc“, care a fost declarat câștigător în urma unui concurs. La faţa locului au concertat Blazzaj, OCS şi Alternosfera, CTC şi Subcarpaţi..

„Timişoara are nevoie de sprijinul autorităţilor locale şi al oamenilor de afaceri, pentru evenimente mari“, spune Guido Janssens, managing partner Emagic. De ce consideră că Timișoara este sub Cluj.

Melomanii timişoreni au avut parte de un eveniment deosebit inclus în turneul european susţinut de binecunoscuta formaţie finlandeză Finntroll.

Trei bisuri în „cea mai frumoasă seară“ a spectacolului Interioare cu Alexandru Andrieş la Timişoara

Peste patru sute de spectatori au asistat la concertul celor de la Thy Veils, desfăşurat la Biserica Catolică din Piaţa Bălcescu, unde melomanii au avut parte de o experienţă inedită, alături de unica formaţie timişoreană care a participat la ediţia din acest an a celebrului festival Sziget. Evenimentul a fost susţinut de Daniel Dorobanțu (electronică), Manuela Marchiș (voce), Ana Telea (chitară) şi Radu Pieloiu (tobe, percuții, shakuhachi), de sunet s-a ocupat Attila Lukinich, la design & control lumini au fost Ovidiu Mihăiță, Ovidiu Hrin, Norbert Lovasz, de proiecţia video a avut grijă Florin Fâra, iar sonorizarea a fost realizată de Bogdan Racz & Cristian Popescu. Cei care nu au încăput în incintă au ascultat concertul de afară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.