Revoluționarii din Timișoara, omagiați cu titlul de „Cetățean de Onoare al orașului”....

Revoluționarii din Timișoara, omagiați cu titlul de „Cetățean de Onoare al orașului”. Ce probleme au fost cu lista celor onorați

1
DISTRIBUIȚI

Momente speciale astăzi, la Filarmonica Banatul, unde luptătorii cu merite deosebite, dar și răniții din Revoluția de la 1989 au fost distinși cu titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Timișoara”. Curajoșii au primit diplome și plachete. După ce în data de 17 decembrie, zi de doliu la Timișoara, primarul a fost plecat cu treburi la București acesta revenit la Timișoara și a găsit timp pentru a omagia oamenii care au luptat pentru libertate.

Înainte de debutul ceremoniei, Robu a spus că „suntem din nou împreună în această săptămână în şirul de evenimente pe care le-am programat şi le organizăm pentru omagierea Revoluţiei române anti-comuniste de la Timişoara. Am încercat să aducem toată prețurirea nostră pentru cei care în acele zile fierbinţi din 1989 şi-au riscat viaţa şi alţii şi-au şi pierdut-o pentru liberate. Ştim că multă lume are merite pentru ceea ce s-a întâmplat la 1989. Unii nici nu au apucat să participe la evenimente foarte mult, pentru că au fost împuşcaţi şi şi-au pierdut viaţa. (…) Avem pretenția ca după 25 de ani Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, instituție de specialitate are dreptul să stabilească cine se află mai în față pentru a primi titlul de Cetățean de Onoare al orașul Timișoara. Am consderat că cei răniți în Revoluție merită să primească titlul de Cetățean de Onoare al orașului. Respect merită toți revoluționarii. Am convenit că după votul dat se pot considera deținători ai titlului, pe lângă cei care au numele pe lista pe care am obținut-o de la Secretariatul de Stat și revoluționarii care au certificatul de rănit în Revoluție.


(…) Unii ar putea să pună în față alte valori, prosperitate sau altele. După părerea mea ar trebui să punem în față liberatea”.

Printre cei care au primit titlul s-au aflat consilierii județeni Petru Juravle și Marina Radu, consilierul local Dorel Bogluț, dar și „fotograful Revoluției”, Constatin Duma, aplaudat la scenă deschisă. Primarul a făcut și o glumiță pentru a celebra momentul: „mă așteptam ca domnul Duma să facă un selfie acuma”. Ca de obicei, obiecții a avut revoluționarul Lorin Fortuna, care a comentat că „la 20 de ani de la Revoluție am anunțat că și dacă se va da titlul nu o să îl primesc, pentru că 20 de ani și-au bătut joc de noi”. Până la urmă Fortuna a primit premiul.

Și pentru a păstra tiparele, Primăria Timișoara nu a făcut publică lista cu revoluționarii omagiați pentru public sau presă, singurul care deținea un exemplar fiind conducătorul de ședință, Ciprian Jichici, care a atenționat că lista nu este redactată cu diacritice și astfel citește numele greșit.

Nicolae Robu a primit din partea revoluționarilor, în original, cererea de demisie adresată de timișoreni lui Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. Rusinika! la 25 ani de la Revolutie, Timisoara are Primar fost comunist cu un puternic cult al personalitatii grandomane! Pentru ca ii place sa se vada la tv si sa palavrageasca mult a ajuns la culmea tupeului sa decoreze pe cei curajosi, care s-au rasculat cu piepturile goale impotriva comunismului! mai lipseste ca robu sa condamne comunismul ca si base (ca si asa sunt copy-paste la caracter)!

    https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.pressalert.ro%2F2013%2F06%2Fverdicte-necrutatoare-ale-psihologilor-pentru-primarul-nicolae-robu-la-un-an-mandat-vezi-concluziile-si-recomandarile-specialistilor%2F&ei=JqeVVO7NGYT8UriogvgK&usg=AFQjCNGDJwiGDTe-Twzp0BRO16jpSEnALw&bvm=bv.82001339,d.d24

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.