Aplauze furtunoase pentru formaţia maghiară Csik Zenekar, care a susţinut un concert...

Aplauze furtunoase pentru formaţia maghiară Csik Zenekar, care a susţinut un concert cu peste 600 de spectatori în incinta bisericii Millenium din Timişoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

csik (1) [1024x768]Una din cele mai cunoscute formaţii de „world music” din Ungaria, Csik Zenekar, a susţinut un concert extraordinar la Timişoara, în biserica Millenium, evenimentul fiind inclus în cea de-a 20-a ediţie a Zilelor Maghiare Bănăţene. Recitalul muzicienilor maghiari a avut parte de peste 600 de spectatori şi a inclus o sumedenie de piese tradiţionale din folclorul maghiar, ultima piesă a concertului fiind Most múlik pontosan, un cover după formaţia maghiară Quimby. „A fost o plăcere deosebită pentru noi să cântăm în această frumoasă biserică din Timişoara. Reacţia publicului a fost extraordinară. De fiecare dată când cântăm pentru maghiarii aflaţi în afara graniţelor Ungariei, avem o bucurie imensă“, ne-a declarat Csík János, liderul trupei. Formaţia maghiară Csík Zenekar a luat naştere în 1998, în oraşul Kecskemét, iar doi ani mai târziu a reprezentat ţara vecină printr-un recital la Jocurile Olimpice de la Sydney. De-a lungul anilor formaţia a avut parte de o serie de premii, printre acestea numărându-se şi distincţia „Fonogram“ pentru discul „Senki nem ért semmit”, care a fost desemnat cel mai bun album la categoria world music. În cadrul ediţiei aniversare de 20 de ani a Festivalului Sziget (în anul 2012) formaţia a fost invitată să concerteze în ziua zero a manifestării, alături de cele mai importante nume ale scenei maghiare, printre care s-au numărat Kovács Kati, Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János, Földes László, Lovasi András, Kiss Tibor, Ferenczi György, evenimentul desfăşurându-se pe parcursul a trei ore, pe scena mare a celebrului festival. Luna trecută, formaţia a susţinut un concert extraordinar, ocazie cu care a lansat cel mai nou material discografic care poartă numele de „Úgy élni mint a fák“, discul fiind realizat la împlinirea a 50 de ani a liderului trupei, Csik Janos.

„Sincer, nu ştiu câte albume am editat până acum. Cert este că suntem mândri să ducem mai departe tradiţiile maghiare. Ne face o deosebită plăcere să păstrăm folclorul maghiar. Şi-n plus să îl oferim mai departe unor oameni care poate nu au acces la el. Adevăratele comori din muzica tradiţională maghiară trebuiesc cunoscute şi suntem mândri de faptul că de-a lungul ultimilor 25 de ani am reuşit să facem acest lucru. Eu am avut un accident cumplit de maşină, în urma căruia am rămas în viaţă. După acest eveniment, am ajuns la concluzia că Dumnezeu nu şi-a încheiat socotelile cu mine şi vrea să ducem mai departe tradiţiile maghiare. Am spus-o de mai multe ori. Pe teritoriul Germaniei, în ultimii 150 de ani s-au catalogat cam patru sau cinci mii de piese tradiţionale. În Ungaria, graţie cercetătorilor s-au descoperit 250.000 de piese tradiţionale. Aşadar, avem parte de o mină de aur şi mulţi nu ştiu. La sfârşitul săptămânii acesteia, în 24 mai va avea loc premiera filmului documentar „Engedem, hadd menjen” realizat de Lévai Balázs, care prezintă cariera noastră.


Ne-am simţit foarte bine aici şi le mulţumim tuturor celor care s-au implicat în acest concert de succes“, a mai adăugat Csík János.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.