Câțiva elevi din Timiș au susținut deja Bacalaureatul 2015. Cum au reușit...

Câțiva elevi din Timiș au susținut deja Bacalaureatul 2015. Cum au reușit și ce merite au

0
DISTRIBUIȚI

dimitrie mititelu

Pentru absolvenții de liceu participanți la loturile naționale lărgite care se pregătesc pentru competițiile internaționale, precum și pentru absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere în universități din străinătate se organizează, în baza unui ordin al ministrului educației și cercetării științifice, o sesiune specială de bacalaureat. Această sesiune specială care s-a desfășurat la Săliștea Snagovului și a luat sfîrșit ieri, s-a organizat anticipat deoarece sunt competiții internaționale care au loc  concomitent cu perioada de desfășurare obișnuită a examenului de bacalaureat  iar elevii calificați la acestea nu ar avea posibilitatea să participe.

La acest bacalaureat special au participat 216 elevi români, dintre care 69 fac parte din loturile  care se pregătesc pentru diferite competiții internaționale, pe discipline școlare. La această categorie, singurii olimpici care participă la concursuri profesionale pe discipline din Timiș sunt Anca Goldiș și Dimitrie Mititelu, amândoi elevi ai Colegiului C.D.


Loga, calificați  la lotul național pentru fizică IYPT (International Young Physicist Tournament). Acesta este  alcătuit din cinci elevi dintre care trei sunt timișoreni, și va participa în luna iunie la competiția care, în acest an, va avea loc la Nakhon Ratchasima, în Thailanda. Interesant este că nici unul din cei doi elevi nu a ales ca materie opțională fizica la examenul de bacalaureat. “Eu am ales informatica pentru că vreau să urmez această facultate – spune Dimitrie Mititelu. Dacă voi obține o diplomă sau o mențiune în Thailanda, mă voi putea înscrie la facultate fără examen de admitere”. Anca Goldiș a ales ca probă opțională biologia, deoarece dorește să urmeze facultatea de medicină și a urmat o clasă de științele naturii. A fost însă captivată și de fizică. “Dl profesor Golcea are un stil de a preda care face materia să fie foarte ușor de înțeles. O dată am rezolvat o problemă fără dificultate, apoi am aflat că era o problemă care fusese dată la o olimpiadă internațională de fizică. Și acesta a fost unul din motivele care m-a încurajat să particip la acest concurs IYTP” povestește Anca.

anca goldis

Din cei 147 de absolvenți de liceu care se pregătesc pentru competițiile internaționale sportive, Timișul a fost reprezentat de Mircea Nicolae Roșu, Pavel Lucian Bădiceanu și Marius Ioan Roșu – toți trei de la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” din Timișoara și de Alexandru Zgriba de la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din Lugoj, care vor participa la câteva probe din campionate europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.