Filarmonica „Banatul” își aduce contribuția la o ediție aniversară a festivalului Timorgelfest....

Filarmonica „Banatul” își aduce contribuția la o ediție aniversară a festivalului Timorgelfest. Ce lucrări ale unor compozitori români vor fi interpretate

0
DISTRIBUIȚI

Filarmonica-Tm_AP_985d54a19f

Timorgelfest, singurul festival dedicate orgii, se află anul acesta la a XV-a ediţie, una jubiliară, iar Filarmonica „Banatul” îşi aduce o contribuţie substanţială organizând un concert simfonic, sâmbătă, 10 octombrie, când, sub conducerea maestrului Gheorghe Costin, orchestra simfonică va interpreta trei lucrări ale unor compozitori din România. Îşi vor da concursul Molnar Tünde la orgă și soprana Mia Iuga, Silviana Cârdu la orgă și basul Cristian Ardelean, respectiv Cristina Struţa la orgă.

Vor fi interpretate trei lucrări remarcabile. Prima lucrare este Concertul pentru orgă şi orchestră „Purcell Epitaph” de Eduard Terényi (Născut în 1935 la Târgu Mureş, cu studii muzicale în oraşul natal şi mai apoi la Academia de muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, Terényi a devenit compozitor, muzicolog şi profesor, iar după obţinerea doctoratului în stilistică muzicală, a fost numit conducător de doctorat).

În continuare vom asculta în premieră absolută Cantata Angst — „Muntele fricii şi muntele fericirii” pentru soprană, bas, patru recitatori şi orchestră de Mihai Şerban Ungureanu – Pamfil.


(Mihai Şerban Ungureanu, născut în 1956, a urmat cursuri muzicale la Oradea, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Compozitor, pianist şi muzicolog, este din 1992 profesor la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara. A obţinut doctoratul în muzică la Academia de Muzică din Cluj-Napoca). „După cum se observă din subtitlu, ne vom afla în faţa a două stări de sentimente opuse — supremaţia fricii şi mai apoi depăşirea acestui sentiment teribil prin abordarea curajoasă şi depăşirea lui printr-o maiestuoasă evoluţie umană. Muntele semnifică faza extremă a celor două stări spirituale, dar este legat şi de afirmaţiile fundamentale ale lui Iisus, Mântuitorul, în Predica de pe munte”, transmit reprezentanții Filarmonicii bănățene.

Ultima lucrare din program aparţine compozitorului Dan Dediu şi este tot o primă audiţie absolută. Se numeşte „Die Seele” (Sufletul), o simfonie pentru soprană, orgă şi orchestră. (Dan Dediu s-a născut în 1967, a studiat la Bucureşti iar apoi la Viena. Este un compozitor prolific abordând toate genurile muzicale. Actualmente deţine funcţia de Rector al Universităţii de Muzică din Bucureşti). Simfonia sa are 6 părţi de lungimi diferite, fiecare având un titlu. Ele se numesc Preludio, Sentimental Journey, Intermezzo, Die Seele, Thorns (spini) şi Chor Der Engel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.