Directorul CNB, Sorin Ionescu, adeptul codului etic de evitare a corupției în...

Directorul CNB, Sorin Ionescu, adeptul codului etic de evitare a corupției în școli. Ce DEZASTRU prevede în învățământul din Timișoara VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

sorin ionescu (2)

Sorin Ionescu a vorbit la PRESSALERT LIVE despre problemele din învățământul local și național. Directorul Colegiului Național Bănățean e convins că trebuie să existe mai multe reforme, începând de la suspiciunile de corupție din școli și până la infrastructură, în special în ceea ce privește Timișoara.

În urmă cu un an Sorin Ionescu milita pentru introducerea unui cod etic în învățământul pre-universitar, pentru a se face diferențierea dintre cadouri și șpagă. ”Declarația a venit în urma unor articole de presă care reclamau că niște copii s-au dus cu flori la profesori la început de școală. Cred că e necesară existența unui cod etic în sistemul de învățământ. Există aceste tradiționale flori, cutii de bomboane, de 15 septembrie sau 1 martie… Pe de altă parte au existat și momente când s-a condiționat actul de învățământ de unele cadouri sau sume de bani lucru care trebuie automat sancționat. Ele intră într-o sferă a interpretării juridice și ele trebuie reglementate… E un stadiu de proiect la Ministerul Educației, se discută. În noul regulament există câteva aspecte, dar nu sub forma unui cod etic semnat de profesori. Putem face la nivelul unității de învățământ, avem (n.r. la Colegiul Național Bănățean) prevăzut în ROI aspecte ce țin de conduită și modul de lucru. Până la acest moment nu am avut niciun fel de sancțiuni”, a spus Sorin Ionescu, invitat în studioul HDV.

”Conflictul apare în momentul în care faci meditații și ai elevi la clasă.


Elevii pot interpreta că e vorba de o defavorizare, lucrul acesta nu mi se pare normal. Din punctul meu de vedere acest învățământ paralel își justifică existența când copilul se îndreaptă spre altceva decât ceea ce studiază la școală. De exemplu un elev de la filologie care vrea la Medicină”, a punctat Sorin Ionescu.

Școli supraaglomerate și școli care merg spre desființare

Sorin Ionescu consideră că în Orașul de pe Bega există deja mari probleme în ceea ce privește viitorul școlilor. ”Să privim cazul Timișoarei, în 25 de ani nu s-a făcut o investiție majoră în învățământ. Nu s-a construit nici măcar o singură școală. Doar Generala 30 în 1989. Toate școlile mari sunt surpraglomerate, cele din centru, cele din margine merge spre desființare”, a subliniat Sorin Ionescu.

Directorul CNB consideră că reacțiile pot fi tardive după ce s-a greșit prin transformarea școlilor profesionale în licee. ”Maiștrii din școli nu prea mai există, nu sunt foarte multe clase de învățământ profesional și tehnic. În timp ce agenții economici cer forță de muncă pe care nu le-o putem oferi. O problemă e că părinții nu îi îndrumă spre asta”, a mai spus Ionescu.

Acesta consideră că există și lucruri pozitive realizate în învățământ în ultimul timp. Precum fondurile atrase și mediul de afaceri care a început să se implice. În schimb, ”ec nu s-a făcut, nu știu dacă cei din sistem suntem vinovați, e că nu s-a reușit descentralizarea. Copiii termină școala în Timișoara, plătiți de timișoreni, dar în manuale nu există niciun personaj istoric care să aibă legătură cu orașul”, a conchis Sorin Ionescu. Acesta consideră că schimbarea nu poate interveni printr-o revoltă a unei singure generații: ”Cred că ceea ce ne lipsește e o platformă comună de dezbatere. E doar limitată la internet, e nevoie de o platformă oficială”.

2 COMENTARII

  1. PAI MA TEMBELILOR( CEI CARE CONDUCETI IN MOMENTUL DE FATA TARA,SAU ATI CONDUS-O IN ULTIMII 25 DE ANI ) CUM POATE ROMANIA O TARA INTEGRATA IN U.E CU PRETURI ALINIATE LA U.E SI CU SALARRI DE CHINA SA SUPRAVETUIASCA (CETATENII FARA SA FACA SMECHERII CORUPTIE ETC) VREAU SI EU SA VINA ALA SA SPUNA CUM SE POATE TRAI PLATINDU-TI INTRETINEREA CUMPARAND MANCARE POATE MAI AI SI UN COPIL CU 1000-2000 PE LUNA ADICA 250-430 EURO

  2. schimbarea se face din educatie, iar educatia… e cam lipsita de mintile care ar putea-o schimba, sau, mai bine spus, mintile care ar putea-o schimba sunt tinute departe. in fine, momentan e interes ca un sistem corupt sa supravietuiasca cu pretul sacrificiului unor generatii tinere care ar putea schimba ceva, tinand cont ca au vazut ce inseamna educatie in lumea occidentala, tinand cont ca au experienta nefericita a parintilor lor in educatia de dinainte de 1989, o educatie politico-ideologica lipsita de intelegerea unui mod de viata pragamtic, practic. cat despre actuala legislatie din sistemul de educati din romania, legislatia exista, din pacate, nu se aplica, iar daca se aplica, se aplica doar pentru unii (cei inregimentati politic), pentru ceilalti, se cultiva sistemul relativitatii in legislatia din educatie, teama si alte indeletniciri materialist-feudale lipsite de substanta unor metode pentru mileniul 3 al erei hristice. cat despre schimbare, ca de altfel, despre tot ce a fost intarziat a se realiza, mai ales din 1989 incoace, eu am o convingere, NICIODATĂ NU E PREA TÂRZIU, doar că, cei care au intarziat schimbarea ori s-au opus ei, ar fi bine sa se retraga si sa mearga mai departe pe barfeli si pe continuat revolutii, ca altceva nu mai au nimic de facut, oricum, „statul” le va da bani mai departe sa supravietuiasca in mentalitatea lor colectiva. deci, NICIODATĂ NU E PREA TÂRZIU, doar ca, pentru asta, e nevoie a se intelege ca, ÎN EDUCAŢIE NU SE PRACTICĂ POLITICA, iar asta e valabil de la minister pana la ultimul angajat din sistemul national de educatie (personalul auxiliar). Domane ajută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.